Barnkonventionens medlemsstater åtar sig att genom lämpliga samt aktiva åtgärder säkra att konventionens principer och bestämmelser sprids bland befolkningen. Det innebär att den individuella konventionsstaten ser till att barnkonventionens mening och innehåll blir allmänt känt bland såväl vuxna som barn. Detta innebär även att konventionsstaterna åtar sig att se till att barnkonvention följs.
För att granska de framsteg som gjorts samt hur tillämpningen sett ut i fråga om skyldigheterna som ställs upp i barnkonventionen, så har det bestämts att en internationell kommitté skall upprättas. Kommittén skall bestå av tio experter inom barnrätt och vara individer av hög moralisk karaktär och med en erkänd kunskap inom barnens rättigheter. Konventionsstaterna väljer kommitténs medlemmar bland sina medborgare, härvid fästs det extra vikt vid en rättvis geografisk fördelning av medlemmar samt att de viktigaste rättssystemen skall representeras. Vartannat år hålls det val till kommittén och detta med uppmaning och översyn av Förenta nationernas generalsekreterare. Valet av medlemmar hålls vid FN:s högkvarter, varvid minst två tredjedelar av konventionsstaterna måste vara närvarande, de kandidater som uppnår det högsta antalet röster skall sedan väljas in i kommittén. Dessa medlemmar väljs för en tid om fyra år och kan sedan återväljas om de föreslås för återval. Om en kommittémedlem avsäger sig uppdraget, avlider eller i övrigt inte kan fullfölja uppdraget är det upp till den konventionsstaten som föreslagit medlemmen att välja en ny bland sin befolkning, med förbehåll för kommitténs godkännande.
Syftet med kommittén är att ha översyn över konventionsstaternas framsteg med att förverkliga barnkonventionen och dess syfte. Därmed är det av största vikt att rätt kandidater innehar posten och att en rättvis fördelning sker för att ta tillvara konventionsstaternas geografiska sammansättning. Barnens bästa intressen skall prägla kommitténs arbete och därmed kommer medlemmarna att fokusera kring att införliva denna grundläggande princip samt att granska hur den tillämpas av konventionsstaterna.
Konventionsstaterna åtar sig även att avge rapporter till kommittén för att visa på vilka åtgärder de tagit med hänsyn till konventionen samt hur pass stora framsteg de gjort. Senast två år efter att en konventionsstat antagit barnkonventionen måste den första rapporten skickas in och därefter vart femte år. Rapporterna skall ange hur konventionsstaternas åtaganden påverkats av eventuella svårigheter samt skall ge kommittén tillräckligt med information för att få en god uppfattning om statens genomförande av konventionens bestämmelser och kommittén kan där det behövs begära in ytterligare information. Rapporterna skall vara tillgängliga i varje konventionsstat, för att skapa en god insyn i hur staten arbetar med barns rättigheter. Förenta Nationerna åtar sig även genom införlivandet av barnkonvention att inbjuda andra organ, så som FN:s barnfond, att delta i arbetet kring konventionen. Konventionsstaterna åtar sig att samarbeta samt att avlämna rapporter och att respektera kommitténs beslut och arbete i övrigt för att på bästa vis kunna främja barnens rättigheter.