Barnets hälsa och sjukvård


En viktig bestämmelse i Barnkonventionen gäller barnets rätt till hälsa och sjukvård. I detta ingår att barnet ska få bästa möjliga hälso- och sjukvård samt goda möjligheter till rehabilitering. Konventionsstaterna skall därmed även säkerställa att ingen diskriminering får ske mellan barnen, utan istället se till att alla barn samma tillgång till hälso- och sjukvård oavsett exempelvis deras familjesituation. Konventionsstaterna skall eftersträva att förverkliga denna universella rätt till barnets hälsa genom att vidta alla lämpliga åtgärder som kan tänkas behövas för att säkerställa att konventionen efterlevs i denna bemärkelse. Detta inkluderar åtgärder för att minska spädbarns- och barnadödligheten, något som i sig innebär att konventionsstaterna aktivt måste arbeta med genom exempelvis informations- och kunskapsutbyte.

Konventionen betonar att staterna måste agera för att utveckla primärhälsovården. Åtgärder inkluderar även att bekämpa sjukdom och undernäring och arbeta i förebyggande syfte. Här talas det även om att utnyttja tillgänglig teknik och att tillhandahålla näringsrika livsmedel i tillräcklig omfattning för att säkerställa god hälsa. Med detta menas bland annat att rent dricksvatten måste garanteras samt att konventionsstaten måste vara varse om de faror och risker som miljöförstöring kan innebära. Barnkonventionen menar även att konventionsstaterna måste säkerställa en viss tillfredsställande nivå av hälsovård i fråga om mödravård, före och efter förlossningar.

Konventionsstaterna ska även säkerställa att alla samhällsgrupper, särskilt föräldrar och barn, får information om barnhälsovård samt har tillgång till undervisning i ämnet. Detta inkluderar näringslära samt fördelarna med amning, hygien och ren miljö. Information som kan vara bra ur en rent förebyggande aspekt i fråga om olycksfall ska även tillhandahållas. Inom ramen för förebyggande hälsovård skall även föräldrarådgivning samt undervisning om och hjälp i familjeplaneringsfrågor finnas tillgängligt. Konventionsstaterna åtar sig att vidta alla effektiva och lämpliga åtgärder som kan tyckas väsentliga för att säkra barnets hälsa och utveckling samt en god utveckling av systemet kring barnets hälsa. Med detta menas främst att avskaffa sådana traditionella sedvänjor som kan vara skadliga för barnets hälsa. Konventionsstaterna erkänner den vikt som internationellt samarbete har i fråga om att förverkliga konventions principer och åtar sig därmed att främja samarbete och utveckling, med särskild hänsyn till utvecklingsländerna och deras behov.

Liknande artiklar

Bläddra bland juridiska artiklar