En introduktion till miljöskadestånd


Ett dagsaktuellt problem är de svåra skador som dagligen orsakas vår miljö. Detta har föranlett lagstiftarna att vidta ett antal åtgärder av olika slag, i syfte att försöka förbättra miljön. Inom skadeståndsrätten finns regler i Miljöbalken om ansvar vid miljöskador av olika slag. Det finns flera fördelar med att tillämpa Miljöbalkens regler framför de allmänna skadeståndsrättsliga reglerna. För det första finns det flera regler i Miljöbalken som föreskriver strikt ansvar, vilket innebär att någon oaktsamhet inte behövs för att skadeståndsansvar skall uppkomma. För det andra finns bevislättnadsregler i Miljöbalken och för det tredje kan ersättning utgå för ren förmögenhetsskada även om skadan inte har orsakats genom brott, vilket annars är huvudregeln. Med ren förmögenhetsskada avses sådana skador som varken är person- eller sakskador, d.v.s. helt ekonomiska skador.

För att Miljöbalkens regler skall vara tillämpliga måste vissa förutsättningar först vara uppfyllda. Först och främst förutsätts att skadan har orsakats genom verksamhet som har en anknytning till en fastighet. Om exempelvis en fastighetsägare störs av flygplanstrafik som orsakar buller täcks inte skadan av Miljöbalkens regler. Eftersom skadan skall ha orsakats genom verksamhet med anknytning till fastigheten måste fastigheten, eller del av fastigheten, vara orsaken till skadan. Exemplet med flygplansbuller som nämndes ovan kan hänföras till Miljöbalkens regler om bullret kommer från start eller landning vid en flygplats. I sådana fall kan nämligen bullret hänföras till en fastighet, nämligen flygplatsen. En annan förutsättning är att skadan skall ha drabbat omgivningen. Om skadan uppkommer på fastigheten som är orsaken till skadan utgår inte ersättning enligt Miljöbalkens regler. Slutligen ersätts sådana skador som inte har orsakats genom uppsåt eller vårdslöshet endast i den mån den störning som har orsakat skadan inte skäligen bör tålas med hänsyn till förhållandena på orten eller till vad som är allmänt förekommande under liknande förhållanden.

I Miljöbalken finns upptaget en lista på vilka händelser som faller in inom lagens regler. Det är således endast om skadan har orsakats genom någon av de störningar som tas upp som skadestånd enligt Miljöbalken uppkommer. De störningar som medför skadeståndsskyldighet är:
1. luftförorening,
2. buller,
3. förorening av vattenområden,
4. förorening av grundvatten,
7. skakning,
8. annan liknande störning.

Vidare finns en bevisregel som föreskriver att en skada skall anses vara orsakad av en sådan störning som har nämnts ovan. Detta gäller dock endast om det med hänsyn till skadeverkningarnas och störningens art, andra tänkbara skadeorsaker och övriga omständigheter är övervägande sannolikt att orsakssamband mellan störningen och skadan föreligger.

Vissa olika sorters verksamhet anses vara farligare, d.v.s. risken för skada är högre, än andra. I sådana situationer har ett strikt ansvar föreskrivits. Först kan nämnas att strikt ansvar föreligger när någon utför sprängningsarbete eller driver annan verksamhet med särskild risk för explosion och skador uppkommer genom sprängsten eller andra lössprängda föremål. Vidare föreligger strikt ansvar vid grävningsarbeten som någon utför eller låter utföra om dessa är särskilt ingripande eller riskfyllda. Även då ett byggnadsarbete utförs och är särskilt ingripande eller medför en särskild risk föreligger strikt ansvar.

Den som är skadeståndsansvarig enligt Miljöbalkens regler är i första hand fastighetsägaren eller tomträttshavaren som bedriver eller låter bedriva den skadeorsakande verksamheten. Att ansvar även föreligger om man låter bedriva verksamhet innebär att fastighetsägaren även ansvarar för skador som orsakas av självständiga medhjälpare. Detta är ett avsteg från vad som annars är allmänt gällande inom skadeståndsrätten. Även den som brukar fastigheten för offentlig verksamhet eller för sin näringsverksamhet är skadeståndsskyldig enligt samma regler. Andra som brukar fastigheten är endast skadeståndsskyldiga om skadan orsakas genom uppsåt eller genom grov vårdslöshet. Vidare kan skadeståndsskyldighet uppkomma även för entreprenörer som utför eller låter utföra arbete på fastigheten. Att entreprenören även ansvarar då denne låter utföra arbete innebär att entreprenören också ansvarar för underentreprenörer. När flera är skadeståndsskyldiga skall de solidariskt svara för skadeståndet. Detta innebär att den skadelidande kan kräva all ersättning av en av de skadeståndsskyldiga. Skadeståndet skall sedan delas upp mellan de skadeståndsskyldiga utifrån vad som har avtalats i första hand och i andra hand utifrån vad som är skäligt, varvid hänsyn tas till vem som har haft störst skyldighet att motverka skada.

Bläddra bland juridiska artiklar