Adekvansbedömningen i praxis


Skadeståndsansvar kan uppkomma då en person orsakar någon annan en skada. För att skadeståndsansvar ska bli aktuellt uppställs alltid ett krav på adekvat kausalitet. Med kausalitet menas att skadan ska ha orsakats genom någons handlande eller underlåtenhet. Det ska således föreligga ett orsakssamband mellan skadan och handlandet. Det förutsätts dock inte att handlandet var den viktigaste orsaken till skadan. Så länge handlandet var en tillräcklig orsak kan skadeståndsansvar uppkomma. Vidare förutsätts att skadan är en adekvat följd av handlandet. Kravet på adekvans innebär en begränsning av skadeståndsansvaret. Det anses nämligen inte vara rimligt att skadeståndsskyldighet ska uppkomma i alla tänkbara situationer där tillräckligt orsakssamband föreligger. För att skadeståndsansvar ska uppkomma förutsätts därför att skadan har varit en något sånär förutsebar följd. Man brukar säga att faran i handlandet ska ha realiserats genom skadan eller att skadan ska ligga i farans riktning. En annan huvudregel är att skadan ska ha orsakats genom ett oaktsamt beteende.

Den omständigheten att den skadelidande i den aktuella situationen har handlat oöverlagt innebär inte att adekvanskravet inte uppfylls. Detta gäller även om den skadelidande har förvärrat skadesituationen. Anledningen till detta är att den som har försökt göra det bästa i en nödsituation inte ska stå utan ersättning endast av den anledningen att skadan därigenom har förvärrats. Som ett exempel på detta kan nämnas ett fall där en mejeriarbetare försökte släcka brinnande paraffin med vatten varvid paraffinen slungades omkring och skadade mejeriarbetaren. Den som var ansvarig för instruktioner gällande släckning anförde att det är allmänt känt att paraffin reagerar så i kontakt med vatten. HD ansåg dock att skadestånd skulle utgå trots den skadelidandes handlande.

Om tredje man, d.v.s. någon utomstående, förvärrar situationen på så sätt att en skada som inte annars hade inträffat uppstår utesluter inte detta att adekvanskravet är uppfyllt. Det är för denna diskussion även ointressant att tredje man kan åläggas skadestånd själv genom handlandet. Däremot kan adekvansen brista i fall då tredje mans agerande var helt oväntat och extraordinärt. Som exempel på en situation då tredje mans handlande orsakade skada kan nämnas ett fall där en bensincistern hade tömts och bensin kom att rinna ut i en hamn. Det ansågs vara vårdslöst av den arbetare som tömde cisternen att inte kontrollera huruvida någon bensin fanns kvar. När en person gick förbi hamnen och såg att det fanns bensin i vattnet kastade han en brinnande tändsticka i vattnet varpå flera fartyg brann upp och stora skador uppkom. HD ansåg att ansvar förelåg för det företag som hade ansvar för cisternen.

Den skadeståndsskyldige kan undgå ansvar för det fall en extraordinär naturhändelse orsakar en skada som annars inte hade varit påräknelig. Däremot föreligger skadeståndsansvar för sådana följder av personskador som typiskt sett förekommer även om skadan i det aktuella fallet har uppkommit på ett ovanligt sätt. Detta gäller även om skadan har uppkommit en lång tid efter den första skadan. En sådan skada ligger nämligen i farans riktning. I ett fall bröt en person benet vid en trafikolycka. Ett år senare bröt han benet igen. Ersättning utgick även för det senare skadetillfället. Även om en skada medför särskilt allvarliga följder för den skadelidande på grund av att dennes hälsotillstånd är svagt blir den skadeståndsskyldige skyldig att utge fullt skadestånd. En allmän princip är nämligen att man får ta den skadelidande som han är. Självmord till följd av en personskada anses dock i regel ligga utanför ansvarsgränsen.

För det fall en risk för framtida skada påverkar egendoms värde kan ersättning utgå. Om en sådan risk sedan realiseras kan även ersättningen minskas. Ibland kan skadorna vid en sakskada bli mycket större än vad den skadeståndsskyldige rimligen har haft anledning att vänta sig. Detta föranleder dock i regel inte rätt till nedsättning av skadeståndet. Möjligtvis skulle bedömningen bli annorlunda i vissa extrema fall. Däremot kan följdskador som har uppkommit efter en sakskada falla utanför rätten till skadestånd.

Bläddra bland juridiska artiklar