Barns skadeståndsansvar


Skadestånd kan i första hand komma ifråga då någon orsakar någon annan en skada genom oaktsamt beteende. Skadeståndet skall enligt huvudregeln täcka hela den skada som uppkommer för den skadelidande. Man brukar säga att den skadelidande skall försättas i samma ekonomiska situation som om någon skada inte hade uppkommit. För att skadestånd skall bli aktuellt krävs att vissa förutsättningar först är uppfyllda. Detta då det inte är rimligt att skadestånd utgår för alla skador som kan tänkas uppkomma i olika situationer. Bland annat förutsätts att skadevållaren har varit oaktsam. För att man skall vara oaktsam förutsätts givetvis att man har någon sorts insikt om vilka konsekvenser ett handlande kan medföra. I annat fall har man knappast anledning att undvika sådant beteende. I anslutning till detta blir barn och ungdomars eventuella skadeståndsansvar särskilt intressant att ta upp.

Först kan påpekas att de flesta barn och ungdomar i Sverige skyddas av en ansvarsförsäkring. Ansvarsförsäkringens främsta syfte är att betala ut skadestånd när skadeståndskrav riktas mot den försäkrade och den ingår ofta i hemförsäkringen. Ansvarsförsäkringen täcker således ersättningskraven som kan uppkomma då den försäkrade orsakar skador, dock med vissa begränsningar. Om en skada inträffar börjar försäkringsbolaget med att utreda ärendet och om behov finns företräder försäkringsbolaget skadevållaren i skadeståndsärendets fortsatta handläggning. Försäkringsbolaget täcker även den försäkrades rättegångskostnader för det fall målet förloras. Det är dock viktigt att uppmärksamma att även om försäkringsbolaget träder i skadevållarens ställe inträder inte försäkringsbolaget som motpart till den skadelidande. Därför finns inte någon möjlighet att rikta ett direktkrav mot försäkringsbolaget. Ansvarsförsäkringen kan även påverka skadeståndsskyldigheten på så vis att om en ansvarsförsäkring täcker skadeståndet blir det i regel inte aktuellt att jämka skadeståndet. Dock påverkar inte ansvarsförsäkringen huruvida skadeståndsskyldighet skall uppkomma över huvud taget, endast skadeståndsbeloppet kan påverkas.

När en skada orsakas av någon som inte har fyllt 18 år skall enligt lagen hänsyn tas till dennes ålder och utveckling, om ansvarsförsäkring finns, handlingens art, andra ekonomiska avseenden och övriga omständigheter. Skadeståndet skall bestämmas till vad som kan anses vara skäligt med hänsyn till dessa omständigheter. Då man skall bedöma barnets eller ungdomens utveckling tar man främst hänsyn till åldern, den psykiska mognaden och den intellektuella utvecklingen. Då handlingens beskaffenhet skall bedömas tas hänsyn framförallt till om handlingen var uppsåtlig eller inte. Huvudregeln är vidare att skadeståndsansvar skall utgå vid uppsåtliga handlingar. Uppmärksammas bör att den regel som tas upp här endast gäller skadestånd genom vållande. Skadeståndsansvar på grund av principalansvar (när man svarar för någon annans vållande) eller strikt ansvar (när ansvar uppkommer oberoende av vållande) utgår enligt samma regler som för vuxna.

När man skall bedöma barns skadeståndsansvar är det viktigt att hålla koll på barnets ålder. Detta då skadeståndsansvaret utgår i olika grad beroende på vilken ålder barnet har. Den som är över 18 skall bedömas utifrån reglerna för vuxna skadevållare och någon jämkning är i sådana fall inte aktuell. Den som är under 15 brukar i regel behandlas mildare än den som är mellan 15 och 18 år. Om barnet är under 15 år är bedömningen mer objektiv än vad den är för vuxna och ju yngre barnet är desto mindre betonas vad skadevållaren har insett eller borde ha insett. Bedömningen för den som är över 18 motsvarar däremot ungefär den som gäller för vuxna skadevållare. Däremot finns jämkningsmöjligheten kvar och hänsyn tas även till bristande psykisk utveckling. I rättspraxis har man tillämpat en nedre gräns för skadeståndsansvaret. För väldigt unga barn kan man inte tala om oaktsamhet eller uppsåt och i sådana fall kan inte heller skadeståndsansvar uppkomma. Om barnet är mellan noll och tre-fyra år uppkommer därför i princip aldrig skadeståndsansvar. Uppmärksamma dock att ansvarsförsäkringar inte brukar ha en nedre åldersgräns, utan täcker även unga barns ansvar.

Om skadeståndsskyldighet uppkommer kan skadeståndet jämkas, d.v.s. sättas ned. Som nämnts ovan är detta inte aktuellt i de fall då en ansvarsförsäkring täcker skadeståndsansvaret. När skadevållaren är mellan 15 och 18 år är jämkning sällan aktuellt av andra orsaker än ekonomiska. Dock kan hänsyn tas till skadevållarens psykiska utveckling. Enbart det faktum att handlingen är uppsåtlig skall vidare inte utesluta jämkning. Jämkning blir framförallt aktuellt då stora skador har orsakats och skadeståndsbeloppen därför kan bli väldigt betungande. En grund för jämkning som nämns särskilt är just ekonomiska omständigheter.

Bläddra bland juridiska artiklar