Prioritet i samband med patentansökan


I samband med att man ansöker om patent är ingivningsdagen (den dag då patentansökan anses inlämnad) mycket viktig. Ingivningsdagens datum har bland annat betydelse i samband med bedömandet av om uppfinningen som patentansökan avser kan anses uppfylla det så kallade nyhetskravet. Exempelvis för det fall att flera personer lämnar in patentansökningar avseende samma uppfinning, är förstås också de respektive ansökningarnas ingivningsdatum av stor vikt. Med anledning av ingivningsdagens betydelse, så är även något som kallas för prioritet mycket betydelsefullt. Helt kortfattat, kan man säga att reglerna rörande prioritet medför att en patentansökan kan komma att anses ha en tidigare ingivningsdag än vad den ”egentligen” har. En grundläggande genomgång av reglerna som gäller i samband med prioritet kommer att göras nedan.

Om man lämnat in en patentansökan rörande en viss uppfinning (som grundregel skall ansökan vara inlämnad antingen i Sverige, eller i ett annat land som är medlem i den så kallade Parisunionen eller i WTO) har man därefter, under 12 månader, möjlighet att lämna in en patentansökan avseende samma uppfinning i ett annat land och begära prioritet hos patentmyndigheten. Denna prioritet innebär att den senare ansökan anses ingiven på samma dag som den ursprungliga, prioritetsgrundande ansökan. Förutsatt att man lämnat in den senare patentansökan inom tolvmånadersfristen, så har man som huvudregel 16 månader (från dagen för den ursprungliga ansökans inlämnande) på sig att begära prioritet för den senare ansökan. I vissa fall gäller dock istället att man har 4 månader, från det att den senare ansökan lämnades in, på sig att begära prioritet.

När man som sökande begär prioritet skall viss information om den ursprungliga ansökan lämnas. Man skall ange var och när den tidigare ansökan gjordes och ange till vilken myndighet den lämnades in, ifall det rör en internationell patentansökan, samt så snart som det är möjligt uppge numret på den prioritetsgrundande ansökan. Dessutom skall den sökande som grundprincip, inom 16 månader från det att prioritet begärts, styrka sin rätt till prioritet genom att lämna in ett bevis om sökandens namn och om ingivningsdagen för den ursprungliga patentansökan samt en kopia av den ursprungliga ansökan. Dessa dokument skall vara utfärdade, alternativt bestyrkta, av den patentmyndighet som den ursprungliga ansökan lämnats in till.

Möjligheten att kunna begära prioritet är, som kanske framkommit, väldigt värdefull exempelvis då man vill ansöka om patent i flera olika länder, men inte har möjlighet att lämna in de olika ansökningar exakt samtidigt. Reglerna rörande prioritet inkluderar dock flera olika tidsfrister, samt en mängd specialregler såväl som undantag från huvudreglerna, och kan därmed kanske uppfattas som aningen komplicerade och svåra att förstå. Här följer därför ett något förenklat exempel, som förhoppningsvis kan klargöra och konkretisera det hela i viss mån.

Anna har uppfunnit en robot som kan användas i samband med tillverkning av läkemedel och önskar skydda sin uppfinning genom att ta patent på den. Initialt gör Anna bedömningen att hennes viktigaste marknad finns i USA och att det därför räcker att ansöka om patent där. Följaktligen lämnar Anna in sin patentansökan till den amerikanska patentmyndigheten den 15 januari 2007. Framåt hösten samma år upptäcker Anna emellertid att det även är nödvändigt för henne att patentera uppfinningen i Sverige. Hon lämnar därför in en patentansökan till den svenska patentmyndigheten den 15 november 2007. I och med att den andra ansökan har lämnats in inom 12 månader från det att den ursprungliga ansökan lämnades in, så har Anna alltså möjlighet att begära prioritet hos den svenska patentmyndigheten. Anna begär prioritet den 15 mars 2008, vilket alltså är inom 16 månader från dagen för den första ansökans inlämnande. Anna styrker sin rätt till prioritet, genom att lämna in de dokument som krävs, den 15 oktober 2008. Den svenska patentmyndigheten godtar hennes begäran om prioritet och behandlar därmed den svenska patentansökan som om den hade ingivits den 15 januari 2007.

Bläddra bland juridiska artiklar