Offentliggörande av information i patentansökningar


I samband med att man väljer att ansöka om patent måste man vara medveten om att patentansökningsprocessen leder till att viss information kommer att offentliggöras. Många patentsökande eller patentinnehavare är tveksamt inställda till att de uppgifter som berörs offentliggörs. Detta, bland annat, på grund av att information som man helst vill hålla hemlig alltså riskerar att bli allmänt känd. När information om en viss uppfinning (hur den konstrueras, vad den kan användas till och så vidare) blir offentliggjord, så kan det exempelvis bidra till att hjälpa konkurrenterna i den aktuella branschen att snabba på sin forskning inom området.

Vad är det då, något mer specifikt, för uppgifter som brukar offentliggöras och vid vilken tidpunkt sker offentliggörandet? I samband med att patentansökan godkänns och patent beviljas, antecknas patentet i patentregistret. Från och med detta datum skall också en så kallad patentskrift finnas tillgänglig hos patentmyndigheten (Patent- och registreringsverket). I patentskriften återfinns information rörande uppfinnaren och patentinnehavaren. Patentskriften skall vidare inkludera patentets sammandrag, patentkrav samt en beskrivning av uppfinningen. Dessutom medför patentets beviljande att alla handlingar i ärendet, som huvudregel, skall offentliggöras och därmed finnas allmänt tillgängliga.

Om det skulle vara så att 18 månader har förflutit sedan patentansökan lämnades in, men patent ännu inte har meddelats, kommer handlingarna i ärendet ändå att offentliggöras. Ifall man lämnat in en patentansökan och begärt prioritet, så sker offentliggörandet av ansökan 18 månader efter det att den prioritetsgrundande ansökan lämnades in. I situationen att patentansökan avskrivits eller avslagits offentliggörs inte handlingarna i ärendet per automatik. Istället är det så att offentliggörande endast sker ifall den sökande begär det, eller exempelvis om ansökan återupptas. Noterbart är även, att den sökande kan begära att handlingarna i ärendet skall hållas allmänt tillgängliga tidigare än inom 18 månader alternativt i samband med patentets beviljande.

Även för det fallet att uppgifterna i en patentansökan inte hunnit offentliggöras enligt vad som beskrivits ovan, så kan den patentsökande trots allts komma att tvingas godkänna att uppgifterna lämnas ut till vissa personer. Detta gäller exempelvis ifall den sökande hänvisar till sin patentansökan i en tvist rörande den aktuella uppfinningen. Om den sökande i samband med, till exempel, marknadsföring och försäljning av sin uppfinning anger att patent har sökts på uppfinningen (vilket ofta sker, för att markera att man har ensamrätt till uppfinningen), så är den sökande också skyldig att på begäran upplysa om patentansökans nummer. Detsamma gäller för en patentinnehavare som anger att uppfinningen är patenterad; på begäran skall då patentets nummer lämnas ut. Också ifall den sökande/patentinnehavaren har antytt att en ansökan finns/patent meddelats, men inte uttryckligen sagt att så är fallet, är denne skyldig att på begäran klargöra att ansökan faktiskt gjorts alternativt att patent är beviljat. Vidare blir viss grundläggande information rörande patentansökan allmänt tillgänglig så fort som ansökan lämnas in – det gäller bland annat uppgifter såsom ansökans nummer samt den sökandes/uppfinnarens identitet.

Slutligen kan nämnas, att det finns vissa möjligheter att undgå att somliga uppgifter blir offentliggjorda. Om en handling innehåller något som kan anses utgöra en företagshemlighet som inte direkt rör en uppfinning som patent sökts/beviljats för kan Patent- och registreringsverket besluta att den aktuella handlingen skall vara sekretessbelagd och därmed inte blir allmänt tillgänglig. Ett beslut om sekretess kan tas förutsatt att den sökande/patentinnehavaren begär det och såvida det anses finnas särskilda skäl för det.

Bläddra bland juridiska artiklar