Pantsättning av patent och patentansökningar


Förutom att man genom ett patent kan få en viss ensamrätt till att utnyttja en uppfinning, så är en annan fördel att det även är möjligt att pantsätta såväl en patentansökan som ett patent. Att kunna pantsätta ett patent eller en patentansökan är förstås fördelaktigt eftersom man kan använda denna pant som säkerhet för att kunna få ett lån. Lånet kan därefter användas för att exempelvis utveckla den aktuella uppfinningen ytterligare, möjliggöra tillverkning, marknadsföring och försäljning av uppfinningen, eller vad man nu kan tänkas behöva kapital till.

Hur går pantsättning till?

För att pantsättning skall kunna ske måste först ett skriftligt avtal om pantsättning av patentet/patentansökan upprättas mellan patentinnehavaren och den som önskar få panträtt i egendomen (panthavaren). Därefter skall antingen patentinnehavaren eller panthavaren ansöka om registrering av pantavtalet hos Patent- och registreringsverket, varvid en avgift skall betalas – och när registreringen genomförts, så har en panträtt uppkommit. Skulle situationen att panthavaren vill sälja panten för att få betalt för sin fordran uppstå, så finns det en skyldighet att först underrätta patentinnehavaren och eventuella andra sakägare (det kan bland annat röra sig om andra panthavare eller borgenärer) om sin sina planer på en försäljning.

Exempel på villkor för att pantsättning skall kunna ske

Vid ansökan om registrering av pantavtalet skall den påstådda patentinnehavarens rätt till patentet styrkas. Som grundregel antas alltid den som i patentregistret anges som patentinnehavare också vara den korrekta patentinnehavaren. När det gäller pantsättning av en patentansökan anses, på samma sätt, den som registrerats som uppfinnare eller rättighetsinnehavare vara den som faktiskt har rätten till patentansökan. När rättighets- och ägarförhållandena anses klara finns det, med några undantag, i allmänhet inga hinder för att godkänna registreringen av pantsättningsavtalet. Undantagssituationer kan vara exempelvis att den som har rättigheten till patentet/patentansökan, och ämnar ge panträtt i denna egendom, ändå inte har rätt förfoga över egendomen på grund av att denne är försatt i konkurs, är omyndig, att patentet/patentansökan är föremål för utmätning, kvarstad, eller något annat liknande – i dessa fall bör en registrering inte genomföras. Att lägga märke till är att bara för att pantavtalet faktiskt har blivit registrerat, så utgör det ingen hundraprocentig garanti för att den uppkomna panträtten kommer att kvarstå. Skulle det, till exempel, visa sig att den påstådda patentinnehavaren som ingått pantavtalet inte är den riktige rättighetsinnehavaren eller att pantavtalet av någon anledning är ogiltigt, så gäller inte panträtten. Om panträtten visar sig vara ogiltig, så skall även registreringen av pantavtalet strykas.

Vad gäller när pantsättning har skett upprepade gånger?

Om patentinnehavaren flera gånger har avtalat med olika parter om pantsättning av patentet/patentansökan gäller, om inte annat har avtalats, att den panthavare vars ansökan om registrering av pantavtalet först nådde Patent- och registreringsverket har ”bäst rätt”. För det fall att flera ansökningar om registrering av pantavtal rörande samma patent/patentansökan inkommer till Patent- och registreringsverket samma dag säger reglerna att, om inte annat har avtalats, så har de olika panthavarna företräde framför varandra i den ordning som avtalen ingåtts. Ifall avtalen ingåtts samtidigt, eller om det omöjligt att slå fast i vilken ordning de skett, så har alla panthavarna lika rätt.

Panträtten i förhållande till tredje man

Ifall patentinnehavaren har ingått ett pantavtal med någon, men därefter exempelvis säljer patenträttigheterna till en annan part så kommer panträtten att gälla även mot den nye patentinnehavaren. För det fall att patentinnehavaren, innan ingåendet av pantavtalet, ingått ett licensavtal med en annan part kommer licensavtalet fortfarande att gälla efter det att pantavtalet tillkommit. Panthavaren kan inte välja att helt plötsligt ”dra in” licensen och även om panthavaren realiserar sin pant (säljer patentet/patentansökan) i samband med till exempel utmätning eller konkurs, så kommer ett licensavtal fortfarande att gälla också mot den nya patentinnehavaren.

Bläddra bland juridiska artiklar