Behovet av kontaktuppgifter - rättighetsinnehavare som inte bor i Sverige


Det finns en mängd regler som berör vilka uppgifter man som patentsökande alternativt patentinnehavare måste lämna till Patent- och registreringsverket (PRV). Bland annat måste man ange identiteten på uppfinnaren och den sökande samt lämna viss information som leder till att det är möjligt att kontakta dessa personer. Att denna information är nödvändig beror exempelvis på att det är av betydelse för rättighetsinnehavaren (den sökande/patentinnehavaren) såväl som för PRV att det är klarlagt vem som är rättighetsinnehavare. Under patentansökningsprocessens gång, samt efter att patent beviljats, är det också viktigt att PRV kan komma i kontakt med rättighetsinnehavaren. I samband med att ärendet hanteras kan diverse frågor uppkomma, handlingar kan behöva översändas och så vidare. Skyldighet för den sökande/patentinnehavaren att betala olika avgifter kan också uppstå. I några situationer är det vidare av vikt att också andra parter har möjlighet att identifiera och komma i kontakt med den sökande/patentinnehavaren. Det kan, bland annat, gälla ifall det uppstår olika sorters tvister – såsom att en annan part hävdar att den har bättre rätt till uppfinningen ifråga eller menar att den sökande/patentinnehavaren på något annat sätt har begått intrång. Det är följaktligen av vikt att rättighetsinnehavaren kan nås av delgivningar och andra meddelanden.

I allmänhet medför kravet på att rättighetsinnehavaren skall vara identifierbar och möjlig att komma i kontakt med inga större problem. Det föreligger emellertid en viss ökad risk för att problematiska situationer skall uppstå för det fall att den sökande/patentinnehavaren inte har sin hemvist (alltså inte bor eller uppehåller sig) i Sverige. I samband med patentansökningsprocessen kan PRV därför förelägga en sökande, som inte har sin hemvist i Sverige, att meddela ett ombud som har sin hemvist i Sverige. Den sökande skall anmäla ombudet till PRV och ombudet anses därefter vara behörigt att mottaga delgivningar i patentärendet, å den sökandes vägnar. Om den sökande inte anpassar sig efter föreläggandet och presenterar ett ombud så som krävs, kan delgivning av föreläggandet ske genom att det skickas med post till den sökandes senaste kända adress.

Efter att patentansökningsprocessen avslutats och patent beviljats måste, om än med vissa undantag, patentinnehavare med annan hemvist än i Sverige ha ett ombud som är bosatt i Sverige. Ombudet skall anmälas till och antecknas i patentregistret. Även i detta fall skall ombudet vara behörigt att mottaga delgivningar å patentinnehavarens vägnar. Ombudet skall även anses behörigt att mottaga kallelser och andra handlingar i mål och ärenden som rör patentet. Undantaget är dock stämning i brottmål samt föreläggande för part att personligen infinna sig inför domstol; dessa sorters stämningar och delgivningar måste alltså skickas till samt mottagas av patenthavaren själv. Om patenthavaren trots allt inte anmält ett ombud på det sätt som erfordras, tillåts delgivning istället ske genom att de aktuella handlingarna skickas med posten i betalt brev till den adress som i patentregistret är antecknad som patentinnehavarens. För det fallet att det rentav saknas en fullständig adress i patentregistret, kan delgivning istället anses genomförd genom att handlingen finns tillgänglig hos PRV. Det skall i så fall även kungöras att den aktuella handlingen finns tillgänglig och i samband med detta skall också det huvudsakliga innehållet i handlingen kungöras.

Bläddra bland juridiska artiklar