Patentbegränsning


I vissa situationer kan en patentinnehavare önska att antingen upphäva eller begränsa sitt patent. Exempelvis kan det vara så att en annan part menar att det aktuella patentet gör intrång i dennes rättigheter – att begränsa patentet på så sätt att ingen risk för intrång längre föreligger kan då vara ett bra sätt att undvika domstolsprocesser. Här nedan kommer framförallt de regler som gäller i samband med begränsning av patent att diskuteras.

Vad innebär då patentbegränsning? Helt kortfattat kan man säga att begränsning av ett patent sker genom att ett eller flera patentkrav ändras, eller möjligen tas bort helt. Om det är nödvändigt, kan även beskrivningen i patentet ändras. På detta sätt minskas patentets skyddsomfång och därmed den ensamrätt som patentet medför, vilket betyder att patentskyddets omfattning begränsas. En patentbegränsning går till på så sätt att patentinnehavaren, hos Patent- och registreringsverket, begär att patentkrav samt eventuellt beskrivningen ändras. Patentinnehavaren skall i samband med detta betala en särskild avgift.

I vissa fall kan en patentbegränsning inte beviljas;

• Om det vid tidpunkten för begäran om patentbegränsning samtidigt pågår ett så kallat invändningsförfarande skall PRV avslå patenthavarens begäran.
• Om det pågår en rättsprocess rörande ogiltighet för patentet avslår PRV begäran om patentbegränsning.
• Om det aktuella patentet är utmätt, belagt med kvarstad eller dylikt får inte en begäran om patentbegränsning godkännas, om inte de berörda rättighetsinnehavarna (till exempel borgenärer) samtycker till det.
• Om det pågår en rättsprocess rörande överföring av patentet krävs berörda rättighetsinnehavares samtycke för att PRV skall kunna bifalla begäran om begränsning.

Om PRV finner att en begäran om patentbegränsning i nuläget inte kan bifallas, så kan man i somliga situationer förelägga patentinnehavaren att inom en viss tid vidta rättelse (alltså undanröja det hinder som finns). För det fall att patentinnehavaren därefter inte hör av sig till PRV, eller om hindret kvarstår även efter det att patentinnehavaren yttrat sig, skall PRV som huvudregel avslå begäran om patentbegränsning. I vissa situationer kan dock PRV istället välja att, exempelvis, meddela ett nytt föreläggande. Finns det inga hinder mot att bifalla begäran om patentbegränsning, så resulterar det i att PRV bifaller begäran och patentet begränsas därmed på det sätt som begärts. Beslutet om patentbegränsning kungörs därefter. Vidare utfärdar PRV ett nytt patentbrev och en ny, uppdaterad patentskrift skall hållas allmänt tillgänglig.

Slutligen kan nämnas att beslutet om patentbegränsning har verkan från ingivningsdagen för den aktuella patentansökan. Detta betyder att beslutet om patentbegränsning medför samma rättsverkan som om patentansökan ursprungligen hade lämnats in i den begränsade versionen – det är alltså som om patentet alltid hade existerat i sin begränsade version. Följaktligen kan inte patentinnehavaren, efter det att begränsningen godkänts, hävda att en annan part innan patentbegränsningen skedde begått intrång i patenträttigheterna genom att utföra någon åtgärd som omfattades av den ensamrätt som gällde då.

Bläddra bland juridiska artiklar