Utgifter och förluster i inkomstslaget kapital


I denna artikel kommer utgifter och förluster i inkomstslaget kapital att avhandlas. Det är viktigt att man skiljer på de två begreppen. En utgift är, så att säga, en kostnad man har för att förvärva och bibehålla sina inkomster. En kapitalförlust är inte en utgift, utan helt enkelt en förlust på en investering; som exempelvis när en aktie man äger sjunkit i värde. Både utgifter och kapitalförluster är dock avdragsgilla som kostnader och nedan kommer att redovisas de grundläggande regler som gäller för avdrag.

Generellt om utgifter

Den allmänna regeln vad gäller utgifter är att sådana får dras av, så länge de har hafts för att förvärva och bibehålla inkomster. Exempel på sådana utgifter är förvaltningsutgifter man har för exempelvis sina fonder och aktier. Men inte bara sådana utgifter är avdragsgilla, lagstiftaren har också uttryckligen givit avdragsrätt för ränteutgifter och kapitalförluster. Faktiskt är det så att nästan alla ränteutgifter man kan tänka sig är avdragsgilla, oavsett hur skulden som räntan belöper på har uppstått. Man får till exempel avdrag både för ränta på lån som tas för ren konsumtion och ränta på skadestånd man betalar. Är man endast begränsat skattskyldig i Sverige tillåts emellertid bara avdrag för sådana utgifter man har för att förvärva eller bibehålla sina kapitalinkomster.

Kapitalförluster

En kapitalförlust är som sagt avdragsgill, även om den inte anses vara en utgift i vanlig mening. Man kan alltså få göra avdrag om man sålt exempelvis en aktie med förlust och för sådana förluster gäller särskilda regler. Ett för många intressant exempel på en avdragsgill kapitalförlust är aktier i den golfklubb där man är medlem. Även om dessa i princip kan ses som en avgift för att spela golf, har förluster, vid exempelvis klubbens konkurs, setts som avdragsgilla kapitalförluster.

Lagstiftaren framhåller att vad som gäller för kapitalvinster, både vad gäller de allmänna reglerna och de speciella reglerna för olika sorters egendom, också gäller för kapitalförluster. Nästa faktum man bör ha i åtanke är att om man avyttrar egendom och inte får betalt motsvarande dess marknadsvärde, kan förlusten endast anses vara en kapitalförlust om det visar sig att säljaren inte medvetet har försökt göra en bra affär för sin motpart. Båda nu nämnda regler har förstås som syfte att tillse att förluster inte utnyttjas för att uppnå fördelaktiga skattelättnader. Avdrag för sina kapitalförluster får man först göra det beskattningsår när de är definitiva. Gör man en affär som inledningsvis innebär en förlust, men där det finns ett avtal med klausuler som möjliggör exempelvis senare betalning som kan variera får man inte göra avdrag innan affären är avslutad.

Slutligen något om hur kapitalförluster påverkar ens totala skatt och hur avdrag görs. Två korta exempel kommer visa hur man gör när man har kapitalförluster på grund av aktier och hur ett underskott i inkomstslaget kapital kommer att påverka ens totala skatt. För det första gäller att om man totalt sett har ett underskott av kapital, får ens totala skatt minskas med 30 procent av det underskott man har som hänför sig till just kapital. Har man ett överskott på mer än 100 000 får man minska sin totala skatt med 21 procent av det belopp som överstiger 100 000.

Exempel 1:

En person skall betala 300 000 kronor i skatt på grund av tjänsteinkomster. Vederbörande har dock haft ett dåligt år på börsen och gjort förluster på 200 000. Vad skall han betala i skatt detta år?
300 000 – (100 000 x 0,3) – (100 000 x 0,21) = 24 9000
Har man totalt sett ett underskott i inkomstslaget kapital får man reducera sin skatt, även den som betalas på inkomster från andra inkomstslag.

Exempel 2:

En person har sålt sina innehav i bolagen X, Y och Z. X och Y är marknadsnoterade, medan Z är en onoterad aktie. För bolaget X innebar försäljningen en kapitalvinst på 100 000, men för Y gjordes en förlust på 10 000 och för det onoterade bolaget Z var förlusten 6000. Hur stor är personens totala kapitalvinst?
Jo, förlusten i bolaget Y får dras av i sin helhet mot vinsten i bolaget X.
100 000 – 10 000 = 90 000
Vad gäller förlusten i det onoterade bolaget får endast sjuttio procent av förlusten dras av.
90 000 – (0,7 x 6000) = 85 800
Den totala kapitalvinsten blir då 85 800.

För att förtydliga: förluster på noterade aktier får alltså dras av i sin helhet mot vinster på både noterade och onoterade aktier. Förluster på onoterade aktier får dras av till fem sjättedelar mot vinster i onoterade aktier och förluster på onoterade aktier får dras av till sjuttio procent mot vinster i noterade aktier.

Bläddra bland juridiska artiklar