Beskattning av kapitalinkomster som betalats i utländsk valuta


Inom inkomstlaget kapital beskattas dels löpande avkastning som uppkommer genom innehav av tillgångar och skulder och dels kapitalvinster och kapitalförluster. Med kapitalvinst och kapitalförlust menas sådan vinst och förlust som kan uppstå då en tillgång avyttras. Med avyttring menas vidare försäljning, byte eller liknande förfogande över en tillgång. Kapitalvinster kan även uppkomma genom bland annat reglering av skulder i utländsk valuta. Anledningen till att en kapitalvinst eller kapitalförlust uppkommer i sådana situationer är att valutakursen kan förändras i förhållande till den svenska kursen till fördel eller till nackdel för den skattskyldige. En kapitalvinst beräknas vidare till skillnaden mellan ersättningen för den avyttrade tillgången, minskad med kostnader i samband med avyttrandet och omkostnadsbeloppet. Omkostnadsbeloppet utgörs vidare av kostnaderna för att införskaffa tillgången (anskaffningsutgifter) ökad med utgifter för att förbättra tillgången (förbättringsutgifter).

Redovisning av inkomsten

Den inkomst som skall beskattas skall redovisas i svenska kronor. Därför skall ersättningar som har utgått i utländsk valuta räknas om till svenska kronor och ersättningen är skattepliktig i Sverige. Normalt uppstår inga problem. Anskaffningsutgiften och ersättningen i utländsk valuta omräknas helt enkelt till svenska kronor med utgångspunkt i den valutakurs som gällde då tillgången anskaffades respektive avyttrades. Därför ingår både tillgångens värdeutveckling och valutakursens förändring i beräkningen av kapitalvinsten, alternativt kapitalförlusten. Detta brukar kallas för integrationsprincipen och innebär att man inte skall särskilja den del av resultatet som är beroende av valutakursförändringar från den del som härstammar från värdeökningar. Dock görs undantag från denna huvudregel för det fall ersättningen för den avyttrade tillgången erhålls i utländsk valuta som inom trettio dagar från avyttringen växlas till svenska kronor. I sådana fall används istället valutakursen på växlingsdagen för beräkningen av värdet på ersättningen.

Något om särregler gällande beskattningen

I övrigt skall beskattningen av kapitalvinsten och kapitalförlusten följa de vanliga reglerna för beskattning av sådana inkomster. Dock undantas kapitalvinster och kapitalförluster på återväxlad resevaluta från beskattning. Detta innebär att kapitalvinster och kapitalförluster på utländsk valuta som är avsedd för den skattskyldiges personliga levnadskostnader under en tillfällig vistelse utomlands inte skall beskattas. Anledningen härtill är främst praktiska skäl. Vidare är en huvudregel att värdeförändringar på skulder inte beskattas inom kapital utan inom inkomstslaget näringsverksamhet. Undantag härifrån görs dock för skulder i utländsk valuta. Det beror på att valutakursförändringar kan innebära stora värdeökningar på utländska skulder och för svenska skulder uppkommer inte motsvarande värdeökningar. Vidare bör uppmärksammas att enligt lagen gäller att endast 70 % av kapitalförluster som uppstår vid betalning av skulder i utländsk valuta får dras av som en kostnad. Dock har Högsta förvaltningsdomstolen ansett att denna regel strider mot EU-rätten. Anledningen härtill var att en sådan regel kan förhindra människor i Sverige att ta lån i en utländsk valuta, vilket innebär en inskränkning av rörelsefriheten av kapital mellan medlemsstaterna. Enligt rätten fanns inte heller något som kunder rättfärdiga särbehandlingen. Dock har en lagändring ännu inte kommit till stånd och rättsläget kan konstateras vara oklart.

Bläddra bland juridiska artiklar