Beskattning av kapitalförluster


Inom inkomstslaget kapital beskattas både kapitalförluster och kapitalvinster samt löpande avkastning som uppkommer genom innehav av tillgångar och skulder. En kapitalvinst respektive kapitalförlust uppkommer framförallt då tillgångar avyttras. Med avyttring menas vidare försäljning, byte eller liknande förfogande över en tillgång. Vidare gäller att endast verkliga kapitalförluster skall anses vara kapitalförluster. Det är därför viktigt att ta ställning till när en kapitalförlust uppkommer och det är viktigt att konstatera huruvida en avyttring har skett. Kapitalförluster är i regel avdragsgilla, vilket innebär att skattskyldigheten kan minskas motsvarande med kapitalförlusten. Dock finns en hel del inskränkningar då det gäller avdragsrätten för kapitalförluster. Huvudprincipen är att alla kapitalvinster är skattepliktiga och alla kapitalförluster är avdragsgilla. Denna regel gäller om inte något annat är särskilt föreskrivet, men som vi skall se nedan finns det många undantag från ovannämnda huvudregel. Det är nämligen väldigt vanligt att kapitalförluster kvoteras så att hela kapitalförlusten inte är avdragsgill. I regel brukar endast 70 % av kapitalförlusten vara avdragsgill.

Kvotering av kapitalförlusterna

Det finns vidare vissa andra kvoteringar av kapitalförlusterna. Som exempel kan nämnas att kapitalförluster vid avyttringar av privatbostadsrätter och privatfastigheter endast är avdragsgilla till 50 %. Då näringsfastigheter eller näringsbostadsrätter avyttras är istället 63 % av kapitalförlusten avdragsgill. Då avyttringar av marknadsnoterade delägarrätter leder till kapitalförluster brukar däremot hela kapitalförlusten vara avdragsgill och för icke marknadsnoterade delägarrätt brukar avdragsrätt medges till fem sjättedelar. Med marknadsnoterad menas att delägarrätten finns noterad på en svensk eller utländsk börs. Vidare gäller att kvalificerade andelar är avdragsgilla till två tredjedelar. Då det gäller marknadsnoterade fordringsrätter är också hela kapitalförlusten avdragsgill, med undantag för premieobligationer. Vidare är kapitalförluster som uppstår vid innehav av tillgångar och skulder i utländsk valuta avdragsgilla till 70 %.

Restriktiv syn på avyttringar i praxis

Vissa situationer som typiskt sett medför en förlust har inte medgivits som avdragsgill kapitalförlust i praxis på grund av att en avyttring inte har ansetts föreligga. Som exempel kan nämnas ett fall då avdrag inte medgavs för aktier som hade blivit värdelösa genom att aktiebolaget försattes i konkurs. Detta innebär att även om en tillgång definitivt är värdelös anses en avyttring inte ha skett utan det krävs att en överlåtelse har skett. I ett annat fall medgavs inte avdrag för skadestånd som en köpare hade fått betala i samband med att ett fastighetsköp hävdes. Anledningen härtill var att en avyttring inte ansågs föreligga av den anledningen att fastigheten hade återgått.

Sådant som skall likställas med avyttring

En utvidgning av detta relativt restriktiva synsätt har dock skett genom att definitiv värdelöshet i vissa fall nuförtiden skall jämställas med en avyttring. Om ett värdepapper definitivt förlorar sitt värde genom att företaget som gett ut värdepappret träder i likvidation, går i konkurs eller definition skall värdeförlusten jämställas med en avyttring. Vidare skall i den situationen då tiden för utnyttjande av en option har gått ut, utan att optionen har utnyttjats, likställas med en avyttring. Då ett borgensåtagande, d.v.s. ett åtagande att ställa säkerhet för någon annans skuld, infrias uppkommer en särskild sorts förlust. Ett sådant infriande är i regel endast avdragsgillt om borgensåtagandet har skett inom näringsverksamhet. När ett borgensåtagande infrias får nämligen borgensmannen en regressfordran, d.v.s. en rätt att kräva betalning för skulden, mot den skuldsatte. En sådan regressfordrans värde beror dock på den skuldsattes betalningsförmåga. Har den skuldsatte ingen möjlighet att betala fordran är en regressfordran inte värd något. På grund av detta har i praxis konstaterats att en betalning i anledning av ett borgensåtagande utgör en anskaffningsutgift vilket ger en möjlighet att erhålla avdrag om fordran avyttras.

Bläddra bland juridiska artiklar