Upphovsrätt för musik


Upphovsrätt handlar om att skydda musiker, artister, filmskapare, författares och andra upphovsmakares rättigheter till sina verk. Reglerna ger dem med andra ord bestämmanderätten till sina böcker, musik och såvidare. Idag är det väldigt vanligt att både film, bilder och musik överförs via internet. Detta har gjort det svårt för upphovsmän att försvara sin rätt mot intrång. Reglerna har ändrats i takt med den ökade spridningen över internet, men det har varit svårt att komma åt intrången i praktiken.

När är ett musikaliskt verk skyddat?

Upphovsrätten för ett musikstycke uppstår så fort det är skapat. Det kan vara noter, en inspelning eller liknande. Det krävs med andra ord inte att man registrerar det någonstans för att skyddet ska uppstå och inte heller att musiken uppträder i någon speciell form.

Upphovsrättens omfång

Inspelningar är skyddade upp till 50 år efter när de har offentliggjorts, därefter är det fritt fram att i alla fall använda musiken. Men för låtskrivaren är upphovsrätten längre. Den gäller upp till 70 år efter upphovsmannens död. Med andra ord så kan man inte använda sig av en låt hur som helst bara för att inspelningens upphovsrätt har utgått.

Privat bruk

Utgångspunkten är att det är upphovsmannen som är den som har rätt att göra det den har skapat tillgänglig för allmänheten, även om det kan vara okej att göra en kopiering av ett verk för eget privat bruk. Detta innebär att du behöver upphovsmannens tillstånd om du vill till exempel lägga upp låten eller filmen på internet, eftersom du då gör den tillgänglig för allmänheten. Så att lägga ut en låt på till exempel Youtube är inte tillåtet, eftersom upphovsmannen inte kan få ut några pengar för uppspelningarna. Privat bruk kan innebära att du gör en kopia till dig själv eller kanske någon vän eller familjemedlem. Men det finns även undantag för detta, till exempel är det förbjudet att kopiera en hel bok.

Kassettersättning

När det kommer till upphovsrätt för musik får musikerna ofta inte betalt för privatkopieringen som sker. Därför har man infört en så kallad kassettersättning. Det är en avgift som läggs på priset av till exempel skivan eller musikdvd:n för att upphovsmannen ska få någon slags kompensation. I och med den tekniska utvecklingen har kassettersättningen höjts en aning.

Piratkopiering

Fildelningsprogram är en olaglig verksamhet, eftersom det kränker upphovsmannens rätt. Man får med andra ord inte dela med sig av låtar eller filmer utan att inhämta ett godkännande från upphovsmannen. Det är även olagligt att kopiera det materialet som redan ligger ute på internet som inte har blivit godkänt av upphovsmannen. Har det däremot blivit godkänt av upphovsmannen kan man ofta ladda ner det mot en summa, eller ibland gratis om det i marknadsföringssyfte. Bryter man mot upphovsrätten kan det leda till böter och i grövsta fallet fängelse.

Skydd

Musiken är ofta skyddad mot kopiering genom kryptering, lösenordsspärrar eller liknande. Det är då olagligt att bryta sig igenom den spärren. Detsamma gäller för kopieringspärrar. Dessa är till för att privatpersoner inte skall kunna kopiera låten eller filmen och sprida den vidare utan att upphovsmannen får kompensation för spridningen. Många musiker är anslutna till organisationer som till exempel Stim som tar vara på musikernas rättigheter och ser till att de får betalt när deras musik spelas eller ges ut. De ger i sin tur ut licenser till företag som vill använda musiken, till exempel för uppspelningar på Spotify.

Bläddra bland juridiska artiklar