Arbetstagares upphovsrätt


En arbetstagares upphovsrätt regleras både av upphovsrätten och arbetsrätten. Inom upphovsrätten utgår man från att den som är upphovsmannen till ett konstnärligt eller litterärt verk ska ha bestämmanderätten över det. Å andra sidan, så har vi arbetsrätten som istället har som utgångspunkt att det är arbetsgivaren som har rätt till det som har skapats. Arbetstagaren får då kompensation genom sitt anställningsavtal. Eftersom vi som sagt har två sidor av samma mynt, så kan det vara svårt att veta vem som faktiskt innehar upphovsrätten i just ett anställningsförhållande. Tyvärr så finns det inget klart svar på den frågan. När det kommer till upphovsrätten i en anställning finns det egentligen inga uttryckliga regler att gå efter.

Ekonomisk och ideell rätt

Upphovsrätten är uppdelad i två olika delar. Den ekonomiska rätten innebär att man som upphovsman får göra exemplarframställningar, göra ändringar av originalet och kunna dra ekonomisk nytta av det. Den ideella rätten består av att den riktiga upphovsmannen alltid har rätt att namnges i samband med verket samt att denne kan lägga in sitt veto i alla fall verket visas i något samband som kan vara kränkande. Den ekonomiska rätten kan överlåtas. Däremot gäller inte detsamma för den ideella rätten, som inte kan överlåtas per se, men upphovsmannen kan däremot välja att överge rätten.

Tumregeln

Tumregeln är en tolkningsregel som man utgår ifrån när man ska besvara frågan om vem som har bäst rätt till det som har skapats inom ett anställningsförhållande. Principen innebär att en arbetsgivare har rätt att nyttja sådana verk som har skapats inom verksamhetsområdet och vad som normalt faller inom verksamheten. Detta innebär att arbetsresultaten som arbetstagaren presterat tillhör i de flesta fall arbetsgivaren, eftersom man vanligtvis avtalar om det. Har det och andra sidan inte avtalats något om vad som ska gälla så beror tolkningen på vilken bransch det är fråga om, vilka allmänna villkor som man oftast går efter och hur arbetstagaren har handlat i frågan. När det gäller datorprogram så har arbetstagaren normalt sett alltid rätten till det som har skapats.

Undantag

Det är vanligt att en arbetstagare behåller den ideella rätten av upphovsrätten. Däremot kan denna undantas i vissa fall. Detta är olika beroende på vilken bransch det rör sig om. Datorprogram är, som tidigare nämnts, en sådan bransch där det vanliga är att arbetsgivaren får all rätt (d.v.s. både den ekonomiska och den ideella rätten) till datorprogrammet. Sedan finns det regler om företagshemligheter som kan frånta arbetstagaren från upphovsrätten. Företagshemligheter är sådan information som kan skada företaget om den läcker ut. Anledningen till att detta begränsar arbetstagarens upphovsrätt är på grund av att företagshemligheterna ofta bygger på sådant som har skapats av arbetstagarna och som företaget är uppbyggt på. Det kan röra sig om affärsidéer, kunskaper om affärsförhållanden, modeller, ritningar och såvidare.

Lojalitetsplikt

När det kommer till anställningsförhållanden, så har arbetstagaren ett visst ansvar att hålla sig lojal mot företaget. Ofta är detta också en del av avtalet mellan arbetsgivaren och den anställde. Lojalitetsplikten innebär i stora drag att den anställde inte kan yttra sig om allt som föregår inom företag, man har en viss tystnadsplikt jämntemot andra som inte är anställda. Skulle någon bryta mot denna tystnadsplikt kan man bli skadeståndsansvarig och det kan även leda till avstängning eller uppsägning.

Bläddra bland juridiska artiklar