De närstående rättigheterna


Upphovsrätten skyddar sådant som definieras som verk. Ett verk ska vara ett litterärt eller konstnärligt verk. Det kan röra sig om konst, böcker, musik, film och mycket annat. Det finns dock andra slags prestationer som kan få upphovsrätt, trots att de inte definieras som ett litterärt eller konstnärligt verk. Dessa kallas då de närstående rättigheterna. De närstående rättigheterna är emellertid skyddade i en mer begränsad omfattning. De innehar ändå samma inskränkningar som de vanliga upphovsrätterna har - det vill säga upphovsrätten kan vanligen inte åberopas för att förhindra till exempel rent personligt bruk av verket eller kopiering i undervisning bland annat.

De närstående rättigheternas olika skyddstider

För utövande konstnärer, producenter och radio och Tv-bolag är skyddstiden normalt sett 50 år. Fotografier, kataloger, databaser och även titelskyddet har alla varierande skyddstider. Fotografier kan ha den vanliga upphovsrättsliga skyddstiden, vilket betyder att skyddet utgår 70 år efter upphovsmannens död, men även från 50 år efter det att bilden är tagen beroende på hur de klassas. Kataloger och databaser och liknande alster har en skyddstid på 15 år. Titelskyddet gäller upp till 25 år, beroende på om verket klassas som ett klassiskt verk eller inte.

Utövande konstnärer

Artister, sångare, teatersällskap, musiker och liknande som spelar upp alster framför en publik skyddas av upphovsrätten. Rent praktiskt innebär detta att man inte får spela in framträdandet och visa upp det i till exempel ett tv-program, utan upphovsmannens eller upphovsmännens tillåtelse. Man får med andra ord inte sprida verket som upphovsmannen har rätten till vidare, utan samtycke.

Producenter

Producenter som framställer verk genom ljud och bild har en upphovsrätt som skyddar dem mot olagliga inspelningar och spridning av dessa. Det kan röra sig om tillexempel skydd mot att någon gör en TV-inspelning utan producentens godkännande. Här gäller samma inskränkningar som för spridning av verk. Däremot krävs inte något tillstånd från producenten när man vill överföra en ljudupptagning till allmänheten eller när materialet används i ett offentligt framförande. Vill man använda materialet så har upphovsmannen rätt till ersättning för det.

Radio- och TV-företag

Radio- och TV-företag har spridningsrättigheter som innebär att de kan dela med sig av sändningar till allmänheten, återsända inspelningar och även spela in dessa. Man har rätt till att hyra ut verk, detta kallas uthyrningsrätten. Ett flertal inskränkningar gäller även här som för de andra kategorierna.

Fotografier

Fotografier omfattas av ett särskilt upphovsrättsligt skydd. Som tidigare nämnts varierar skyddstiden mellan 50 år från bilden togs till 70 år efter upphovsmannens död. Det längre skyddet erhåller man om fotot bedöms vara ett konstnärligt verk.

Kataloger, databaser och andra liknande verk

I kataloger, databaser och andra verk samlar man ofta en stor mängd information. Detta får ett skydd i 15, år eftersom det ofta har inneburit en stor investering för de som åtagit sig det. Detta innebär att man inte får göra flera exemplar av produktionen utan detta utgör då ett intrång. Till exempel kan du inte kopiera hela telefonkatalogen och sälja den vidare som din egen katalog.

Titelskyddet

Även titeln till exempelvis ett litterärt verk kan skyddas. Denna upphovsrätt motsvarar den ideella rätten och innebär att man inte får kränka den andliga odlingens intresse. Detta kallas klassikerskyddet. De verk där skyddstiden har gått ut, trots att verken aldrig tidigare getts ut, kan skyddas i ytterligare 25 år vid en nyutgivning.

Bläddra bland juridiska artiklar