Avdragsrätt i inkomstslaget tjänst


Det är en grundläggande skatterättslig princip att reglerna skall vara symmetriska, så att de skattskyldiga inte bara beskattas för sina inkomster utan även medges avdrag för sina förluster. I lagen finns därför regler om vilka kostnader och förluster som är avdragsgilla för de respektive inkomstslagen.

Här skall gås igenom vilka kostnader man som skattskyldig får dra av för sina tjänsteinkomster, men inledningsvis skall sägas något om utgifter som lagstiftaren aldrig ger avdragsrätt för. Innan man ser till vilka utgifter man har avdragsrätt för i inkomstslaget tjänst behöver man alltså notera vilka utgifter som inte under några omständigheter kan vara avdragsgilla. Bland dessa finns för det första utgifter för levnadskostnader. Bland dessa kan nämnas utgifter för exempelvis medlemskap i fackföreningar eller för ens boende, oavsett om detta ligger nära arbetsplatsen. Övriga utgifter som inte kan dras av är bland annat vissa ränteutgifter och underhåll som betalas till före detta make eller maka.

Vilka avdrag får man göra i inkomstslaget tjänst

När man har klargjort vilka utgifter som aldrig kan dras av blir det aktuellt att se vilka som medges i inkomstslaget tjänst. Avdragsrätten utgår från en övergripande princip om att man endast kan dra av utgifter som man har för att förvärva och bibehålla sina inkomster. Hur skall man då definiera förvärva och bibehålla. Inledningsvis kan sägas att det inte går att göra något avdrag om man inte har en intäkt. Detta innebär exempelvis att man inte kan göra avdrag för de kostnader man har för att ta sig till en arbetsintervju.

Eftersom lagstiftaren inte har kunnat lista alla de avdrag man godtar, utan i lagtexten har använt uttrycken förvärva och bibehålla inkomster har det blivit upp till domstolarna att bedöma de olika avdrag som skattskyldiga har gjort. Här kommer att diskuteras några viktiga avdrag som har gjorts och huruvida dessa har godtagits. Man bör tänka på att utgångspunkten alltid är om avdraget kan godtas eller om det egentligen är en personlig levnadskostnad.

• Avdrag för arbetsrum kan godtas, men det är inte helt lätt att få ett sådant avdrag godkänt. Rummet får inte finnas i den skattskyldiges bostad och det måste visas att det finns ett behov för rummet och att det bara använts för arbetet.
• Fortbildning och utbildning är generellt sett avdragsgilla. Exempelvis är kurser som man tar för att hålla sig ”up to date” med utvecklingen inom ens område en utgift för att bibehålla sina inkomster. Utbildning som skall ge högre behörighet är å andra sidan, som huvudregel, inte avdragsgill, men rättsläget kan sägas vara något oklart. Dessutom bör man vara uppmärksam när det gäller fortbildningsresor. Skall avdrag medges skall det inte röra sig om en semesterresa med få inslag av fortbildning.
• Kostnad för facklitteratur kan endast dras av om litteraturen verkligen behövs för att man skall kunna utföra sitt arbete och domstolarna har varit försiktiga med att godkänna avdrag i denna kategori. Exempel på fall där man ändå har godkänt avdragen är domare som har fått avdrag för Nytt Juridiskt Arkiv (en samling av praxis från Högsta Domstolen) och läkare för Läkartidningen.
• Arbetsredskap, exempelvis dator och instrument är en annat het potatis. Även här krävs att redskapet är ett måste för att man skall kunna göra sitt jobb. Musiklärare har därför inte fått avdrag för en bandspelare eftersom det bedömdes vara en privat levnadskostnad. Att han kunde använda den i sitt arbete räckte inte. För dator kan allmänt sägas att det till stor del beror på användandet om avdrag medges. Har man till exempel en dator på sitt kontor som arbetsgivaren köpt skall det mycket till för att få avdrag för en bärbar.

Utöver dessa avdragsgilla utgifter finns särskilda regler för utgifter i samband med tjänsteresa. Således får man, om man kör sin egen bil i tjänsten, göra avdrag med 1,85 kronor per kilometer. Utgifter för kost och logi i samband med tjänsteresa får också dras av. Enkelt förklarat kan man säga att får man traktamente eller sitt uppehälle och sin kost betald räknas detta som en skattepliktig förmån, eller lön. Från detta får man göra ett schablonmässigt avdrag för boende och kost. Utgångspunkten är dock att man kommer att beskattas för det traktamente man får eftersom man även om man hade stannat hemma hade haft utgifter för boende och kost. Undantag finns dock för förtäring på exempelvis flygplan om denna mat ingår i biljettpriset. Maten ses då inte som en förmån i sig.

Slutligen kan nämnas att utgifter för arbetsresor, alltså resor till arbetet, är avdragsgilla om de är skäliga och arbetsplatsen ligger så långt från den plats där den som gör avdraget bor att han måste använda någon slags transportmedel. För avdragsrätt för egen bil krävs att avståndet är minst fem kilometer och att det är uppenbart att den som gör avdraget tjänar minst två timmar på att använda sin bil istället för exempelvis buss eller tåg. Avdrag medges då med 18,50 kronor per mil. Även om bilen används i tjänsten får man avdrag för resor till arbetet, förutsatt att man använder bilen i tjänsten minst 160 dagar om året. Används den mindre än detta, men minst 60 dagar får man avdrag för dessa, men dock bara om man kört minst 300 mil under året.

Bläddra bland juridiska artiklar