Avdrag för övriga utgifter


Inom skatterätten gäller en grundläggande princip om att avdrag skall medges för alla utgifter som har företagits i avsikt att förvärva och bibehålla inkomster. I enlighet med detta skall den intjänade inkomsten minskas med ett avdrag motsvarande kostnaderna för att förvärva eller bibehålla inkomsten, innan beskattning sker. När det gäller avdrag för tjänsteinkomster kan man dela in avdragen i tre kategorier. Den första kategorin utgörs av resekostnader i tjänsten, ökade levnadskostnader, kostnader för hemresor och kostnader som uppstår på grund av dubbel bosättning. När det gäller sådana kostnader kan avdrag göras utan att någon maximal gräns uppställs. I den andra kategorin behandlas kostnader för resor till och från arbetet. Inom denna kategori medges avdrag endast till den del som överstiger 9000 kronor. I den tredje kategorin behandlas övriga kostnader. Inom denna kategori medges avdragsrätt för den del av kostnaderna som överstiger 5000 kronor. Kostnader för vilka avdrag medges inom denna kategori har ett mer direkt samband med tjänsten. I denna artikel skall dessa övriga kostnader behandlas.

Allmänt om avdrag för övriga kostnader

Eftersom de övriga kostnaderna många gånger uppgår till relativt låga belopp har det, av förenklingsskäl, ansetts lämpligt att ställa upp en beloppsgräns på 5000 kronor. Således medges avdrag endast till den del kostnaderna överstiger 5000 kronor. Huvudprincipen inom skatterätt är, som nämnts ovan, att avdrag medges för utgifter som lagts ut för att få eller behålla inkomster. Principiellt gäller vidare att en utgift inte måste ha lett till positiva resultat eller ens varit väl genomtänkt för att avdrag skall kunna medges. Dock ställs högre krav för den här sortens utgifter. Då det gäller sådana utgifter har i praxis avdrag ibland vägrats av den anledningen att kostnaden inte har varit nödvändig för att utföra arbetet eller uteslutande motiverad av tjänsten. Det främsta skälet till att man i praxis har varit så restriktiv är att många av de aktuella kostnaderna gränsar till personliga levnadskostnader, vilket inte är avdragsgillt. För att den skattskyldige skall medges avdrag krävs i princip att utgiften, för den skattskyldige, har inneburit en merkostnad jämfört med personliga levnadskostnader.

Avdrag för kostnader för arbetsrum

Då det gäller avdrag för kostnader för arbetsrum som den skattskyldige inrättar i sitt hem är man i praxis mycket restriktiv. En första grundläggande förutsättning för att avdrag skall medges är att den skattskyldige har behov av en arbetslokal någon annanstans än arbetsplatsen. Dessutom krävs att arbetsrummet antingen är inrett på ett sätt som omöjliggör en användning av arbetsrummet för bostadsändamål eller att arbetsrummet är avskilt från övriga delar av bostaden. Som exempel kan nämnas att då arbetsrummet var beläget i ett uthus till en villa, saknade avlopp och vatten och var inrett uteslutande för arbete ansågs kravet vara uppfyllt. I ett annat fall ansågs arbetsrummet vara avskilt från övriga delar av bostaden då arbetsrummet var placerat på en annan våning. Dock bör uppmärksammas att det i praktiken oftast krävs att arbetsrummet är avskilt från övriga lägenheten. Detta då ett rum i stort sett alltid kan användas även för privata ändamål.

Praxis beträffande avdrag för övriga kostnader

Som exempel på annan praxis där samma restriktiva synsätt har framkommit kan nämnas ett fall där en skådespelerska inte medgavs avdrag för en tandställning och ett fall där en dansös, som privat använde glasögon, inte medgavs avdrag för linser. Vidare har avdrag inte medgetts för glasögon och kläder som förstörts i arbetet. Dock medgavs en valthornist avdrag för en tandoperation som behövdes för att denne skulle kunna utöva yrket. Då det gäller facklitteratur kan vidare nämnas att det krävs att facklitteraturen är av sådan art att den inte skulle ha inköpts för privat bruk. Det krävs nämligen att inköpet av facklitteraturen innebär en merkostnad. Rena fackskrifter är i enlighet härmed avdragsgilla men böcker med mer allmänt innehåll brukar inte räknas som facklitteratur. Slutligen bör uppmärksammas att avdrag även kan medges för arbetsredskap, instrument och liknande.

Bläddra bland juridiska artiklar