Förenta Nationerna och Nationernas förbund


Förenta Nationerna (FN) är en världsomspännande organisation som består av självständiga stater. FN:s primära mål är att arbeta för mänskliga rättigheter samt ekonomisk och social utveckling. Närmare bestämt så strävar FN efter fyra mål:

• Skapa och utveckla vänskapsförbindelser mellan länderna;
• förbättra levnadsstandarden för medlemsstaternas medborgare;
• arbeta för fred och
• att fungera som en organisation för diskussion om hur de antagna målen skall uppfyllas.

FN bildades 24 oktober 1945, genom att FN-stadgan trädde ikraft, men kan sägas ha föregåtts av Nationernas förbund (också kallat folkförbundet) som grundades strax efter första världskriget, år 1920. FN och Nationernas förbund har stora likheter genom att båda organisationerna hade ekonomiskt och socialt samarbete som huvudsakligt mål. Dessutom var fredsbevarandet fundamentalt för både FN och Nationernas förbund. Det som skiljer organisationerna åt är bland annat att Nationernas förbund inte hade någon vetorätt inom sitt säkerhetsråd och beslut fattades med enhällig majoritet. Inom FN:s säkerhetsråd har de permanenta medlemmarna, som berörs längre ned, en vetorätt. Detta innebär att ett förslag inte godkänns/antas om ett av dessa permanenta medlemsländer motsäger sig förslaget. En annan skillnad är att Nationernas förbund inte blev så långlivat; dess löfte om att bevara freden bröts åtskilliga gånger. Det kunde till exempel inte hindra Japan från att invadera Manchuriet år 1933 eller Italien från att utöka sitt territorium med våld i Abessinien år 1935. Allra minst kunde Nationernas förbund hindra ett andra världskrig från att bryta ut. En annan svaghet var att USA, som var initiativtagare till förbundet genom sin dåvarande president Woodrow Wilson, aldrig gick med i Nationernas förbund. Förbundet upplöstes och ”återkom” i ny skepnad 1945 i form av FN.

Idag har FN 192 medlemsstater, vilket kan jämföras med 51 medlemsstater när FN grundades. Grundandet av FN avancerade stegvis genom olika konferenser under ett pågående andra världskrig. Ett exempel är Jaltakonferensen år 1945 då Storbritanniens premiärminister Winston Churchill, USA:s president Franklin D Roosevelt samt Sovjetunionens regeringschef Josef Stalin lade grunden till den vetorätt som senare skulle prägla säkerhetsrådets beslutsfattande. Det var dock i samband med San Fransisco-konferensen 25 april 1945 som FN-stadgan antogs och detta symboliserade FN:s grundande.

Bläddra bland juridiska artiklar