Bärgarlön


Om någon har bärgat ett annat fartyg eller någon annans egendom så har bärgaren rätt till bärgarlön. För att ha rätt till bärgarlön krävs det dock att bärgningen lett till ett värdefullt resultat. Det finns ett tak på hur mycket bärgarlönen kan uppgå till. Lönen ska inte uppgå till ett högre belopp än det totala värdet av det som har bärgats. Det ska poängteras att räntekostnader och ränta inte ingår i detta belopp. Den totala ersättningen för en bärgning kan alltså som högst uppgå till egendomens värde plus ränta och rättegångskostnader.

Det finns omständigheter som gör att även andra kan få en del av bärgarens bärgarlön. Har någon under själva bärgningen hjälpt till att rädda någons liv har denna rätt till en andel av bärgarlönen. Denna andel ska däremot vara rimlig.

För att bestämma hur stor bärgarlönen ska vara görs det en bedömning utifrån det enskilda fallet. Det ska poängteras att huvudregeln är att det ska uppmuntras att bärga någon och därigenom blir bärgarlönen högre. När bärgarlönen ska fastställas ska hänsyn tas till värdet på det som bärgas, men även bärgarens ansträngning och hur bra denne har lyckats med att hindra eller begränsa miljöskada. Hänsyn ska också tas på hur väl bärgaren har lyckats med bärgningen och vilken typ av fara det var frågan om och graden av farlighet. Bärgarlönens storlek beror också på ansträngningen och skickligheten hos bärgaren när denne räddar liv och bärgar fartyget och egendom, men även hur lång tid bärgningen har tagit.

Bärgarlönens storlek beror också på de risker som bärgaren har tagit när denne genomförde bärgningen. Denna risk är exempelvis risken att själv bli ersättningsskyldig och även risk för att det egna fartyget eller utrustning och egendom skadas eller förstörs. Bärgarens egna kostnader ska också beaktas när bärgarlönen fastställs. Dessa kostnader är bland annat tidsspill och andra förluster som bärgaren lider på grund av bärgningen. Det ska poängteras att dessa omständigheter som nämnts inte är de enda omständigheter som har betydelse när bärgarlönen ska fastställas. Även andra omständigheter kan tas hänsyn till och som sagt ska det göras en enskild bedömning utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

Vem är det då som är skyldig att betala bärgarlönen till den som har bärgat? Är det ett fartyg som har bärgats är det fartygets ägare som ska betala bärgarlönen. Är det däremot egendom som bärgats ska ägaren till egendomen betala bärgarlönen i förhållande till värdet av den egna egendomen. Egendomens ägare ska alltså dela på bärgarlönen och var och en ska betala så stor del utifrån värdet på den egna egendomen.

Bläddra bland juridiska artiklar