När uppstår budgiving och vilka skyldigheter har en mäklare?


När fastigheter är ute till försäljning förekommer med jämna mellanrum att en budgivning drar igång. Budgivningar uppstår då det finns flera spekulanter på ett objekt. Frågan är vad som gäller vid budgivningar; kan exempelvis en budgivare dra sig ur, eller är denne skyldig att stå fast vid sitt bud – och vad har mäklaren för skyldigheter vid en budgivning?

Inledningsvis kan nämnas att det finns så kallade öppna respektive slutna budgivningar. En öppen budgivning är när skriftliga bud lämnas till mäklaren, som därefter öppet redovisar det högsta budet till både säljaren och de spekulanter som inkommit med bud (i dag går det även i regel att följa budgivningen även om man inte är spekulant, via fastighetsmäklarnas hemsidor). Spekulanterna kan i dessa fall även bjuda över varandra. Vid en sluten budgivning får spekulanterna en viss tid på sig att inkomma med bud till mäklaren. Mäklaren redovisar därefter buden till säljaren, men spekulanterna får inte reda på varandras bud.

Det är upp till säljaren att, i samråd med eventuell mäklare, bestämma om det skall vara en budgivning och hur denna i sådana fall skall utformas. Oavsett vad säljaren kommer överens med mäklaren om beträffande eventuell budgivning, så är säljaren inte juridiskt bunden av sin överenskommelse. Det innebär att en säljare när som helst kan ändra formerna för budgivningen, alternativt avbryta den.

Är ett lämnat bud bindande och vad har mäklaren för skyldigheter?

En spekulant som lämnar ett bud är inte bunden av budet, oavsett om budet är skriftligt eller muntligt. När det gäller mäklaren och dennes roll skall denne fungera som en opartisk länk mellan säljare och köpare och hjälpa båda parter. Mäklaren har självklart ett intresse i att få ut ett så högt pris som möjligt för fastigheten – det betyder emellertid inte att så alltid blir fallet.

Fri prövningsrätt

En säljare har rätt att sälja till vem han vill – och det kan innebära att det inte alltid är den som bjuder högst som får köpa fastigheten. Det innebär också att mäklaren inte kan påverka vem som i slutändan får köpa. En spekulant som inte får köpa fastigheten har inte rätt att få information om övriga spekulanter. Dessutom är inte en säljare tvungen att sälja till det pris som har angetts i eventuell annons under fastighetsförsäljningen.

Bläddra bland juridiska artiklar