Fastighetsköpets form och formalia


Kunskap om regelverket kring fastighetsköp kan vara skillnaden mellan ekonomisk ruin och ekonomisk välstånd. Därför bör både säljaren och köparen vara väl informerade om fastighetsköpets ”vett och etikett” – det vill säga formkraven.

För att ett köp av en fastighet överhuvudtaget skall få genomföras i Sverige måste en köpehandling upprättas. Handlingen måste skrivas under av såväl säljare som köpare. Den behöver däremot inte bevittnas. Köpehandlingen skall, förutom att precisera köpeskillingen, även innehålla en överlåtelseförklaring från säljaren till köparen. För det fall säljaren och köparen är överens om annan köpeskilling vid sidan av köpeavtalet följer det av lag att sådan överenskommelse är ogiltig. Däremot får köpeskillingen enligt köpeavtalet jämkas exempelvis för det fall att köpehandlingens innehåll eller senare inträffade förhållanden resulterar i att det är oskäligt att den avtalade köpeskillingen skall vara bindande.

Vanligtvis brukar själva köpeavtalet bestå av två köpehandlingar, dels ett köpekontrakt dels ett köpebrev. Vid fastighetsköp ställer svensk lag ganska stränga krav på köpekontraktets utformning eftersom det är ett s.k. formalavtal. Bland annat måste kontraktet ingås skriftligen och muntliga överenskommelser gäller alltså inte. Iakttages inte formkravet är köpet därför ogiltigt, vilket kan få förödande konsekvenser för såväl köpare och säljare. Köpebrevet är själva kvittot på betalningen och när det är påskriven har säljaren ingen rätt att senare häva köpet på grund av köparens dröjsmål med betalningen. På samma sätt som köpekontraktet måste även köpebrevet upprättas skriftligen.

För det fall en arrendator vill förvärva arrendestället, eller vid förvärv av bostadsrätt efter ombildning, behöver däremot inte det skriftliga formkravet iakttas. En annan viktig detalj väl nämnvärd är att för det fall en make/maka säljer sin gemensamma bostad måste hon eller han ha den andra makens/makans samtycke till försäljningen, förutsatt att det inte utgör dennes enskilda egendom. Likaså måste en sambo ha den andre sambons samtycke när den gemensamma bostaden utgör s.k. samboegendom.

Köparen av en fastighet är skyldig att inom tre månader ansöka om lagfart. Om inte ansökan inkommer inom föreskriven tid kan inskrivningsmyndigheten förelägga om vite för ansökans fullbordande. Vid ansökan så prövas även om köpet uppfyller de formella krav som ställts.

För det fall att köpet avser en viss del av en fastighet, areal eller ideell andel, måste fastighetsbildning genom förrättning ske för att köpet skall vara giltigt. Enligt lagens ordalydelse skall förrättningen vara sökt inom sex månader från det att köpehandlingen upprättades. Lagregeln är dock oklar eftersom det enligt praxis endast räcker att köpeavtalet företes innan förrättningen är avslutad, så att den kan grundas på köpeavtalet.

Både säljaren och köparen har vid en fastighetsförsäljning rättigheter likväl som skyldigheter. Exempelvis har säljaren rätt till den naturliga avkastning som fastigheten frambringar fram till tillträdesdagen. Periodisk avkastning, såsom exempelvis grödor, skall fördelas mellan de båda parterna med hänsyn till tillträdesdatumet. Annan avkastning såsom skog för annat än husbehov, lera, grus och sten får säljaren inte alls förfoga över. För det fall otillåten avverkning förekommer eller om fastigheten efter köpet skadats eller försämrats genom vanvård eller vållande får köparen göra avdrag på köpeskillingen. För det fall skadan är av väsentlig betydelse får köparen även häva köpet. Därutöver kan köparen ha rätt till ersättning för skadan. Det kan således stå säljaren dyrt om han ändrar fastighetens användande nära inpå försäljningen. Däremot tillkommer arrendeavgifter, hyra och andra intäkter från fastigheten säljaren fram till köparens tillträde.

Vem som skall betala stämpelskatten för förvärvet följer av lag, och betalningsansvaret åligger köparen. Därutöver övertar köparen säljarens roll som sökande och ansvaret för kostnaderna för det fall det pågår fastighetsbildning vid köpet. Sammanfattningsvis måste säljaren och köparen tillse dels att deras rättigheter upprätthålls dels iaktta sina skyldigheter för att försäkra sig om att fastighetsaffären så effektivt som möjligt kan genomföras, utan rättsliga tvister och ekonomiska bakslag.

Bläddra bland juridiska artiklar