Jordförvärvstillstånd - Villkor och undantag


Vid köp, byte eller gåva av fastighet (lantbruksegendom) i glesbygdsområden måste i vissa fall förvärvstillstånd sökas hos länsstyrelsen. Syftet med en ansökan är att främja sysselsättning och bosättning i glesbygden. Med glesbygd åsyftas stora sammanhängande områden med gles bebyggelse och långa avstånd till sysselsättning eller service och skärgårdsområde.
Villkor för beviljad ansökan

För att en ansökan om förvärvstillstånd i glesbygd skall godkännas måste ett antal villkor vara uppfyllda.

Enskild person

1. Om personen planerat att varaktigt bosätta sig på den förvärvade egendomen (inom 12 månader från förvärvet) måste denne visa att detta verkligen kommer att ske.
2. Om personen inte planerat permanent bosättning på fastigheten skall i stället visas att förvärvet varaktigt kommer att gynna sysselsättningen på orten.
3. Vid förvärv av jordbruksdominerad fastighet bör den som regel brukas av någon som bor på orten.
4. Vid förvärv av skogsdominerad fastighet måste personen visa att en varaktig sysselsättning är för handen. Det räcker i regel inte med att anlita entreprenörer för skogsavverkning.
5. Om inte något av villkoren uppfylls måste länsstyrelsen hitta en alternativ köpare till fastigheten. Om någon köpare inte kan anges måste länsstyrelsen bevilja ansökan.

Juridisk person

Även juridiska personer måste uppfylla vissa villkor för att få förvärvstillstånd, varav några är;

1. En juridisk person som lämnar annan mark i kompensation för naturvårdande ändamål. Den överlämnade marken skall ha samma produktionsförmåga som den förvärvade och skall överlämnas inom fem år, alternativt inom en överskådlig framtid.
2. Det måste framgå av kommunens översiktsplan eller annat underlag att egendomen får användas till det som förvärvaren uppgett i sin ansökan.
3. Förvärvstillstånd för skogsmark kan godkännas för det fall förvärvaren redan bedriver en industriell verksamhet på orten och har användning för virket från den förvärvade fastigheten.
4. ”Särskilda skäl”. Skäl som inte motverkar lagens syfte. Ju större fastigheten är desto starkare skäl behövs. Exempel: kapitalkrävande egendom som en enskild person inte kan bära ensam, utan hjälp av ytterligare anställd arbetskraft.

Undantag för juridiska personer

Omarronderingsområden (områden, utpekade i jordförvärvsförordningen, där fastigheterna är splittrade i så små skiften att det hindrar en rationell brukning av åker och skog).

Förvärvstillstånd kan vägras om det strider mot den så kallade rationaliseringen av ägostrukturen. Det betyder att när länsstyrelsen försöker få till stånd större skiften – genom exempelvis aktivt verka på köp- och säljmarknaden – tillåts sällan någon nyetablering, då det inte resulterar i färre skiften.

Förvärv av område av fastighet

När förvärvet avser ett markområde som är en del av en fastighet skall alltid en lantmäteriförrättning göras, annars blir köpet ogiltigt. En ansökan om förrättning lämnas till lantmäterimyndigheten inom sex månader från förvärvet. När en ansökan om lantmäteriförrättning gjorts i tid behövs ingen ansökan om förvärvstillstånd göras. För det fall en ansökan om förvärvstillstånd ändå görs måste den ändå kompletteras med en ansökan om lantmäteriförrättning inom den ovannämnda sexmånadersfristen.

Överklagande

Om länsstyrelsen vägrar tillstånd kan överklagande till Jordbruksverket göras. För det fall att även Jordbruksverket avslår, kan man överklaga vidare till länsrätten samt vidare till kammarrätten och alternativt sedan även till Högsta förvaltningsdomstolen. För att kammarrätten respektive Högsta förvaltningsdomstolen skall pröva överklagan måste prövningstillstånd först medges.

Bläddra bland juridiska artiklar