Fördraget om Europeiska unionen


Fördraget om Europeiska unionen är ett av EU:s grundfördrag. I jämförelse med andra fördrag, i synnerhet jämfört med Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, så är detta fördrag tämligen kortfattat. Trots en skillnad i volym, så skall det sägas att båda fördragen har samma rättsliga värde. Fördraget om Europeiska unionen, som också kallas för EU-fördraget och Maastrichtfördraget, undertecknades år 1993 i Nederländerna och det var detta fördrag som lade grunden för den Europeiska unionen. Det var också i samband med detta fördrag som vi fick en monetär union med en gemensam valuta. EU-fördraget är ganska generellt i den bemärkelsen att det tar upp de mål och värderingar som unionen är avsedd att ha. I denna artikel tar vi en närmare titt på några av dessa mål och värderingar.

Fördraget inleder med att poängtera att unionen skall vara uppbyggd på vissa värden. Dessa är respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna. Samtliga medlemsländer förväntas dela dessa värden och med hjälp av dem bygga upp samhällen som kännetecknas av mångfald, icke-diskriminering, tolerans, rättvisa, solidaritet och principen om jämställdhet mellan könen. Tyngdpunkten på våra mänskliga rättigheter och grundläggande friheter är ganska påtaglig. Det är bland annat ett krav för unionens medlemsländer att respektera de rättigheter och friheter som slås fast i Europakonventionen. Per definition så är Europakonventionen inte en text som har antagits inom ramen för samarbetet i Europeiska unionen. Texten har istället antagits av Europarådets medlemmar, men genom att även EU uppmärksammar konventionstexten vill man ytterligare förstärka vikten av skyddet för de mänskliga rättigheterna. I sammanhanget skall sägas att det förhåller sig så att samtliga medlemmar i Europeiska unionen också är medlemmar i Europarådet.

Vad gäller unionens mål, så stadgar fördraget att EU skall ha som mål att främja freden, de värden som nämndes ovan, och folkens välfärd. Vidare har unionen satt som mål att erbjuda unionsmedborgarna ett område med frihet, säkerhet och rättvisa. Området med frihet har unionen avsett att skapa genom att ta bort gränserna mellan medlemsländerna och låta personer, varor, kapital och tjänster röra sig fritt inom unionen. Säkerheten har man valt att tillförsäkra genom att lämpliga åtgärder vidtas avseende kontroller vid yttre gränser, asyl, invandring samt förebyggande och bekämpande av brottslighet.

Ett av unionens absolut viktigaste mål har varit att skapa en inre marknad. Med hjälp av en inre marknad har man ansett sig kunna verka för en hållbar utveckling i Europa, som bygger på välavvägd ekonomisk tillväxt och på prisstabilitet, på en social marknadsekonomi med hög konkurrenskraft där full sysselsättning och sociala framsteg eftersträvas. En annan viktig aspekt av en hållbar utveckling är givetvis en hög miljöskyddsnivå och en bättre miljö. Detta avser man kunna uppnå genom vetenskapliga och tekniska framsteg. Vidare skall den inre marknaden bekämpa social utestängning och diskriminering samt främja social rättvisa och socialt skydd, jämställdhet mellan kvinnor och män, solidaritet mellan generationerna och skydd av barnets rättigheter.

Det är viktigt att framhålla att Europeiska unionen inte är en isolerad företeelse; därför har man i fördraget antagit ett antal riktlinjer för hur unionen skall förhålla sig till den övriga världen. I sina förbindelser med den övriga världen skall unionen bekräfta och främja sina värderingar och intressen, samtidigt som den bidrar till skydd av sina medborgare. Vidare skall unionen bidra till fred, säkerhet, hållbar utveckling av vår jord, solidaritet och ömsesidig respekt mellan folken. Unionen skall också bidra till fri och rättvis handel, utrotning av fattigdom och skydd för de mänskliga rättigheterna på ett globalt plan, särskilt vad gäller barnens rättigheter. Den skall slutligen bidra till strikt åtlydnad och utveckling av internationell rätt, inklusive respekt för principerna i FN:s stadga. Dessa mål tyder starkt på att unionen avser att göra sig en plats på den internationella arenan och inte begränsar sig till de egna medlemsstaternas välfärd.

Bläddra bland juridiska artiklar