Konsekvenser vid olaglig hantering av företagshemligheter


En person som bryter mot reglerna rörande skydd för företagshemligheter riskerar att drabbas av ett antal konsekvenser. För det första, kan man komma att dömas till ansvar för brott. Något beroende på hur situationen ser ut, kan man dömas för exempelvis företagsspioneri. För det andra, så riskerar man att bli skadeståndsskyldig. Skadestånd i samband med olaglig hantering av företagshemligheter kan i många fall uppgå till avsevärda belopp. Ifall brott förekommer kan det resultera i ett skadestånd som skall täcka inte bara den faktiska ekonomiska skada som brottet medför, utan även så kallad ideell skada. Förutom att de eventuella rena ekonomiska förluster som brottet medfört då skall ersättas genom skadeståndet, så kan därmed också ett belopp som motsvarar den drabbades intresse av att affärshemligheten inte obehörigen utnyttjas eller avslöjas ingå i skadeståndet. Denna bestämmelse finns bland annat för att lagstiftaren, så att säga, vill avskräcka folk från att bryta mot reglerna rörande skydd för företagshemligheter. Det faktum att man genom att begå brott riskerar omfattande skadeståndsskyldighet är tänkt att ha en så kallad preventiv verkan (fungera brottsförebyggande).

För det tredje, kan man vid brytande av reglerna rörande företagshemligheter drabbas av ett så kallat vitesförbud. Förutsatt att ett obehörigt angrepp på en företagshemlighet skett, så kan den som drabbats av det obehöriga angreppet hos domstolen ansöka om att den som begått angreppet vid vite skall förbjudas att utnyttja eller avslöja den aktuella företagshemligheten. Kanske vet företag A om att person B på ett olovligt sätt fått tag på en viktig företagshemlighet, men att B ännu inte använt hemligheten på det sätt som denne planerat. A:s skada med anledning av det obehöriga angreppet kan då i viss mån begränsas genom att B åtminstone inte kan utnyttja företagshemligheten på det sätt som denne tänkt, i vart fall inte utan att i så fall riskera att få betala vite. Ofta ansöker målsägande (den som drabbats av ett brott) om att vitesförbud skall åläggas den misstänkte gärningsmannen under tiden som brottet utreds och en efterföljande rättsprocess pågår, men vitesförbud kan i vissa fall förekomma även under andra omständigheter.

För det fjärde, så kan ett obehörigt angrepp på en företagshemlighet resultera i att den som begått angreppet blir tvungen att lämna ifrån sig vissa handlingar eller föremål. Det kan uppstå skyldighet att lämna över handlingar eller föremål som innehåller eller rör företagshemligheten till den som äger rättigheterna till denna. I vissa fall, om det anses finnas skäl för det, kan överlämnandet av handlingar eller föremål ske mot lösen. För det fallet att de handlingar eller föremål som det gäller inte kan överlämnas utan besvär, kan istället domstolen bestämma att objekten skall förstöras, ändras eller på annat sätt genomgå någon åtgärd som hindrar att företagshemligheten kan missbrukas i framtiden. Rent praktiskt kan det röra sig om att exempelvis dokument, cd-skivor, usb-minnen, datorer och liknande måste överlämnas eller förstöras.

Bläddra bland juridiska artiklar