Vad som utgör fel i varan vid konsumentköp


Enligt konsumentköplagen är huvudregeln att varan som köpet gäller skall stämma överens med vad som avtalats mellan köparen och säljaren, kanske främst vad gäller art, mängd och kvalitet men även avseende andra egenskaper. Även varans förpackning skall vara i enlighet med avtalet och varan skall vara åtföljd av bruksanvisning och andra instruktioner som kan tänkas behövas i samband med inte bara dess användning utan även för dess installation, förvaring, skötsel och så vidare. Om inget annat har avtalats, så skall varan kunna användas för de ändamål som varor av samma slag i allmänhet används för samt även för de särskilda ändamål som köparen avsåg att använda den för (ifall säljaren vid köpet måste ha insett att köparen planerade detta). Vidare skall varan överensstämma med den beskrivning som säljaren lämnat och ha de egenskaper som säljaren hänvisat till genom att visa köparen en provvara eller liknande. Varan skall också vara förpackad på det sätt som krävs för att bevara och skydda den.

Om inte kraven som omnämns ovan är uppfyllda, så anses varan felaktig. Varan anses även felaktig ifall säljaren före köpet låtit bli att upplysa köparen om omständigheter vad gäller varans egenskaper eller användning som säljaren kände till, eller borde ha känt till, som köparen med fog kunde ha väntat sig att bli upplyst om, men endast ifall detta kan antas ha påverkat köparens beslut att genomföra köpet. Varan anses felaktig också ifall den i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Ifall det i köpet är inkluderat att säljaren (eller någon tredje part på säljarens uppdrag) skall installera varan åt köparen, anses varan felaktig även om det är installationen som orsakat brister på de tidigare nämnda sätten.

Att varan sålts i ”befintligt skick” eller något annat motsvarande hindrar inte att den ändå kan komma att anses felaktig; detta ifall varan är i sämre skick än köparen, med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter, med fog kunnat förutsätta. En vara anses dessutom felaktig ifall den sålts trots förbud enligt lagstiftning, eller ett förbud som utfärdats av en myndighet, med den främsta avsikten att förhindra ohälsa eller olycksfall hos den som använder varan men även för att i övrigt förhindra användningen av varor som brister ur säkerhetssynpunkt. Om varan skulle vara så bristfällig att användningen av den skulle orsaka påtaglig fara för liv eller hälsa anses den också felaktig.

Även eventuell marknadsföring av varan, som skett före köpet, kan orsaka att varan anses felaktig – detta ifall varan inte överensstämmer med de uppgifter om dess egenskaper eller användning som säljaren lämnat vid marknadsföringen. Även om det inte är säljaren själv som lämnat dessa uppgifter, utan exempelvis någon i ett tidigare säljled eller en tredje part som säljaren anlitat, kan varan komma att anses felaktig om den inte stämmer överens med uppgifterna. Det finns dock vissa undantag från dessa regler om marknadsföring; varan kommer inte att anses felaktig trots att den inte överensstämmer med lämnade uppgifter om säljaren exempelvis kan visa att uppgifterna inte påverkade köparens beslut att genomföra köpet, eller om de (oriktiga) uppgifterna i tid korrigerats på ett tydligt sätt. Slutligen kan varan även anses ha ett så kallat rättsligt fel. Detta är fallet till exempel då säljaren sålt varan till köparen trots att det egentligen är en tredje part som har äganderätten, eller om en tredje part har panträtt i varan och köparen inte upplysts om att varan säljs med denna begränsning.

Vid bedömningen av om varan är felaktig, tar man som huvudregel främst hänsyn till vilket tillstånd varan befann sig i när den avlämnades till köparen. Säljaren är ansvarig för de fel som fanns vid avlämnandet, även om dessa fel visar sig först senare (detta gäller dock bland annat inte ifall köparen inte hämtat varan i angiven tid och en försämring som beror på varans beskaffenhet därefter uppkommer; exempelvis om varan utgörs av en matvara som är en färskvara eller något liknande). Om ett fel i varan visar sig inom sex månader efter tidpunkten för varans avlämnande, kan detta fel anses ha funnits där vid avlämnandet. Denna presumtion gäller dock inte ifall säljaren exempelvis kan visa att så inte var fallet.

I den situationen att säljaren har utlovat en garanti i samband med köpet, där säljaren under en angiven tid åtagigt sig att ansvara för varan, vissa av dess egenskaper eller liknande, så kommer varan att anses felaktig ifall den under garantitiden försämras på något sätt som omfattas av garantin. En garanti kan dock inte åberopas om varans försämring sannolikt beror på en olyckshändelse, vanvård, onormal användning av varan eller något liknande som köparen orsakat.

Bläddra bland juridiska artiklar