Tull vid utförsel av varor


När varor skall utföras ur Sverige kan tull komma att åläggas på försäljningen. Inom EU råder tullfrihet vilket innebär att varor som säljs till andra EU-länder inte skall åläggas tull. Dock finns det vissa begränsningar i denna rätt och vissa varor får inte föras in i andra länder, alternativt endast föras in med vissa restriktioner. Som exempel på sådana varor kan nämnas läkemedel, narkotika och vapen. Andra EU-länder har nämligen rätt att stoppa varor med hänsyn till skydd för hälsa och säkerhet eller till skydd för miljön. För utförsel av varor till länder utanför EU gäller andra regler. Olika regler gäller för olika sorters varor och olika regler gäller för privatpersoner och näringsidkare, d.v.s. företagare.

Försäljning av varor till ett land utanför EU

Om varor säljs till länder utanför EU kallas detta förfarande för export. Innan export genomförs är det viktigt att ta reda på vilka exportregler som gäller för den aktuella varan. Som nämnts ovan kan särskilda bestämmelser gälla för vissa varor. När varan lämnar Sverige skall en exporttulldeklaration lämnas till Tullverket. För det fall varan skickas med postförsändelse ansvarar dock posten för att en tulldeklaration lämnas. Tulldeklarationen skall i regel lämnas in elektroniskt. Vidare måste den som skall exportera varor vara beredd på att visa olika handlingar till styrkande av att uppgifterna i tulldeklarationen är korrekta. När varan deklareras för export skall en så kallad varukod anges. Varukoden går att hitta i den så kallade tulltaxan, vilken är en gemensam förteckning över tullsatser, varukoder och varor som alla länder i EU använder. Att bestämma rätt varukod för en vara kallas vidare för klassificering. Innan export vidtas är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller i importlandet, d.v.s. i det land till vilket varorna skall exporteras.

Direkt och indirekt export

Varor kan exporteras antingen genom en direkt eller genom en indirekt export. Eftersom olika regler kan gälla för direkt och indirekt export är det viktigt att uppmärksamma om exporten sker direkt eller indirekt. Med direkt export avses de situationer då varan lämnar EU från det land i vilket anmälan om export har lämnats. I sådana fall finns exporttullskontor och utfartskontor i samma land. Indirekt export föreligger när en vara lämnar EU från ett annat land än i det land där varan anmäldes för export.

Särskilda bestämmelser beträffande vissa varor

För det fall en vara omfattas av exportrestriktioner krävs i regel att den som vill exportera varan har en exportlicens eller ett exporttillstånd. Nedan följer en lista med exempel på varor som omfattas av sådana exportrestriktioner.
1. Kulturföremål.
2. Produkter med dubbla användningsområden.
3. Förbrukade kylprodukter, exempelvis kylskåp, luftkonditioneringsanläggningar, frysar, som innehåller ozonnedbrytande ämnen.
4. Krigsmaterial.
5. Radioaktivt avfall.
6. Utrotningshotade växter och djur.

Tillstånd till att exportera varor med särskilda exportrestriktioner kan sökas hos den myndighet som har ansvar för den sortens varor. Vidare kan det finnas handelsrestriktioner beträffande vissa varor som riktas som en sanktion mot särskilda länder och i sådana fall kan tillstånd krävas för att exportera sådana varor. I sådana situationer krävs vidare en exportlicens.

Temporär export

Om en vara skickas till ett annat land endast tillfälligt kallas detta för temporär export. En sådan situation kan föreligga exempelvis om varan skickas för en mässa, utställning eller liknande. Exportören kan i exportdeklarationen ange att exporten endast är temporär. I sådana fall behöver tull och skatter inte erläggas när varan återinförs i landet. För att undkomma skatter och tull krävs dock att en exportbevisning finns. Vidare får varan inte ha utsatts för någon sorts behandling eller förädling som höjer varans värde i utlandet. I sådana fall skall tull och skatter erläggas.

Bläddra bland juridiska artiklar