Tull vid införsel av varor


När varor förs in i Sverige, d.v.s. importeras, kan tull ibland komma att tas ut av staten. Normalt behöver tull inte betalas för varor som har inköpts i ett annat EU-land. Dock kan det finnas särskilda bestämmelser för vissa sorters varor. Enligt huvudregeln skall vidare tull tas ut för varor som har sålts i ett land utanför EU. Vidare gäller olika regler för privatpersoner och för näringsidkare, d.v.s. företagare. Dessutom gäller olika regler beroende på om varan köps på en resa i ett annat land eller om varan skall skickas hem till någon.

Införselrestriktioner

När varor köps via internet är det viktigt att observera att det pris som annonseras för en vara inte alltid blir detsamma som det slutliga pris som får betalas när varan hämtas ut. Vidare bör observeras att vissa varor som kan köpas fritt i en del länder inte får införas till Sverige. Det är viktigt att följa införselreglerna som gäller för import, i annat fall kan man göra sig skyldig till brottet smuggling. Sådana införselrestriktioner gäller bland annat för läkemedel, alkohol, utrotningshotade djur och växter, vissa livsmedel, kanyler, sprutor och vapen. Det är dock tillåtet att beställa alkohol från ett annat EU-land under förutsättning att svensk alkoholskatt betalas. Dock bör uppmärksammas att posten inte transporterar sådana försändelser av alkohol. Vidare är det förbjudet att införa dopningsmedel, barnpornografi, narkotika och farligt gods till Sverige. Med farligt gods avses varor som kan vara skadliga för människor, annat gods eller miljön, om varan inte hanteras på rätt sätt vid transporten.

Beställning av varor från ett land utanför EU

När varor beställs från ett land utanför EU räknas handeln som privatimport och varuinförseln åläggs tull. För det första åläggs varorna en tullavgift, vilken beräknas på varans värde tillsammans med fraktkostnader, och för det andra tillkommer fraktkostnader och postens importdeklarationsavgift, vilken består av expeditionsavgifter och administrativa avgifter. Avgiftens storlek är beroende av säljarens betalningssystem och kan därför variera stort. Vidare varierar tullavgiften beroende på vilken sorts vara som har beställts. I regel beräknas tullen till en viss procentsats av varans totala pris och fraktkostnader. För att få reda på vilken tullsats som gäller för en specifik vara kan man vända sig till Tullverket. Vidare gäller att om beställningens totala värde inte överstiger 14000 kronor och varorna inte består av parfym, luktvatten, alkoholhaltiga drycker eller tobaksvaror behöver någon tull inte betalas. I sådana fall behöver endast moms och speditionsavgift betalas.

Beställning av varor från andra EU-länder

Varor som har inköpts från ett annat EU-land brukar i regel räknas som inrikeshandel och tull behöver i regel inte erläggas. Vidare betalas momsen i det landet där varan köps. Om momsen skulle vara lägre i landet där varan köps innebär detta därför att köparen inte behöver betala lika mycket moms som om köparen hade köpt motsvarande vara i Sverige. Dock bör uppmärksammas att det finns vissa områden inom EU som har särskilda avtal med EU, vilka innebär att om varor beställs från ett sådant område kan tull och moms komma att åläggas varan. Vidare kan skyldighet att betala tull, moms och postens avgifter uppkomma om varan beställs från ett EU-företag men skickas från ett land utanför EU. Om företaget exempelvis gör en beställning i Kina och varan skickas direkt till Sverige från Kina kommer varan att förtullas. Därför är det alltid viktigt att ta reda på varifrån varan skickas när en beställning skall göras.

Varor som köps på resa

När varor köps på en resa inom EU behöver någon tull inte erläggas. Dock bör uppmärksammas att det, precis som vid internethandel, kan finnas restriktioner gällande vissa sorters varor. När varor skall köpas på en resa utanför EU gäller dock andra regler. För livsmedel och textilier kan det ibland krävas att importlicens eller importtillstånd innehas för att varorna skall få föras in i Sverige. Om hemresan sker genom färja eller flyg i kommersiell trafik får varor till ett värde av 4300 kronor införas tullfritt. Sker inresan på annat vis får varor till ett värde av 3000 kronor införas tullfritt. För att dessa regler skall gälla förutsätts att varorna transporteras personligen av den som inför varorna. För det fall varor till ett högre belopp skall införas i Sverige måste detta anmälas innan inresan. I sådana fall måste tull och andra eventuella skatter betalas. För det fall varorna skickas istället skall däremot tull och eventuella skatter betalas på varornas fulla värde. Förutom ovannämnda varor får följande medföras in i Sverige tullfritt:

1. 4 liter vin.
2. 16 liter starköl.
3. 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin.
4. 200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer alternativt 250 gram röktobak eller flera av dessa tobaksvaror om de införs i proportion till vad som sägs ovan.

Bläddra bland juridiska artiklar