Passageraren hämtar inte ut resgodset


Vad händer om järnvägen har transporterat resgods till destinationsstationen och mottagaren av godset inte hämtar ut godset? Hämtar inte rätt ägare till godset ut godset på rätt tid och plats har järnvägen en skyldighet att förvara godset. Efter fyra dagar efter det att godset skulle ha hämtats anses transporten avslutad och järnvägen har godset endast för förvaring. Om det är levande djur som transporteras får järnvägen reservera sig för en kortare period. Förvaringen kan även ske hos tredje man för mottagarens räkning.

Järnvägens skyldighet att förvara godset innebär inte att järnvägen måste göra detta ända tills den rätta ägaren hämtar ut godset. Järnvägen har rätt att sälja godset efter att den har förvarat egendomen i tre månader. Om det är klart att intäkterna från en försäljning inte skulle täcka de kostnader för försäljningen får järnvägen göra sig av med resgodset. Järnvägens rättighet att sälja eller göra sig av med godset efter denna tid föreligger inte om den fått instruktioner om en annan åtgärd med godset och det anses rimligt att järnvägen är skyldig att följa denna anvisning.

Om godset håller på att förstöras behöver inte järnvägen vänta i tre månader innan den säljer eller gör sig av med godset. Detta gäller även om det på grund av godsets egenskaper eller tillstånd finns anledning till att sälja eller göra sig av med godset. Det finns till exempel flera olika varor som inte håller i tre månader utan måste förbrukas innan. Har järnvägen levande djur i förvaring har järnvägen även då rätt att vidta andra åtgärder om omständigheterna kräver detta.

Väljer järnvägen att sälja godset ska detta ske på en offentlig auktion eller om detta inte är möjligt på ett lämpligt sätt för godsets ägare. Både den som har lämnat och den som har rätt att hämta godset ska i god tid meddelas om auktionen och vilken tid och plats den äger rum. Är det inte möjligt för järnvägen att kontakta dessa leder inte detta till att auktionen blir inställd. Den som har rätt till godset enligt avtalet har också rätt till pengarna från auktionen. Järnvägen har dock rätt att först ta så stor del av försäljningen som täcker avgiften för transporten, förvaringen och kostnaderna för försäljningen. Skulle inte försäljningsintäkterna täcka vad järnvägen har rätt till ska den som hade rätt till godset betala det belopp som saknas.

Om det blir ett överskott från försäljningen efter att järnvägen har fått sitt har alltså den som har rätt till godset rätt till överskottet. Om denna person däremot inte kan nås eller om han inte hör av sig för att ta tillvara på överskottet inom två år efter försäljningen av godset förlorar denna sin rätt till pengarna. Under dessa omständigheter får järnvägen behålla alla pengar från försäljningen.

Bläddra bland juridiska artiklar