Ombyggnad av bostadsrätt


I dag bygger många bostadsrättshavare om i lägenheten, antingen inför en stundande försäljning eller rentav direkt efter sitt köp. Innan innehavaren tar fram hammare, såg och borrmaskin bör denne diskutera sina ombyggnadsplaner med bostadsrättsföreningens styrelse. Dessutom bör köparen kontrollera vad som står i stadgarna angående ombyggnad. När det handlar om förändringar av bärande konstruktioner eller förändring av planlösning måste även en bygganmälan till kommunen göras. Så är exempelvis fallet när innehavaren vill ta bort en kakelugn, eftersom rökkanalerna i fastigheten då påverkas.

Mindre eller större förändringar?

Utgångspunkten är att större förändringar kräver tillstånd av föreningens styrelse medan mindre förändringar såsom omtapetsering, ommålning, byte av spis eller tvättmaskin inte kräver sådant tillstånd. Frågan är vad gränsen går mellan en mindre och större förändring?

Exempel på större förändringar är;

• Ingrepp i bärande konstruktioner
• Ändringar av befintliga ledningar för avlopp, vatten, gas eller värme (elledningar omfattas i regel inte)
• Väsentliga förändringar som påverkar lägenhetens karaktärsdrag eller kulturhistoriska värde. I dessa fall ger föreningens stadgar ofta en vägledning. Ett exempel är om samtliga lägenheter skall vara utrustade med vissa hjälpmedel (vanligt vid så kallat kategoriboende) och dessa hjälpmedel riskerar att tas bort vid en ombyggnad

Borttagande av väggar som inte är bärande är ingen större förändring som kräver tillstånd från styrelsen. Däremot en flytt av ett kök, som innebär att nya ledningar måste dras, är en större förändring. Det kan jämföras med ett byte av köksutrustningen (spis, fläkt, eller diskmaskin) som i stället kategoriseras som en mindre förändring.

Tänk på att bostadsrättshavaren inte äger lägenheten utan endast har en nyttjanderätt. Bostadsrättsföreningen äger lägenheten och även kök- och badrumsutrustning, varför innehavaren avråds slänga ut befintlig utrustning utan styrelsens tillstånd. Efter ombyggnaden bör även styrelsen inspektera arbetet, så att eventuellt ansvar för fel i framtiden inte övergår på innehavaren.

Vägrat tillstånd

Föreningens styrelse får vägra tillstånd, men endast i vissa fall och då måste föreningen dessutom ha tungt vägande skäl. Så är exempelvis fallet om föreningen kan lida påtaglig skada eller olägenhet. Fall där tillstånd kan vägras är;

1. ingrepp som kan förstöra kulturhistoriska värden såsom stuckatur och kakelugnar
2. förändringar av rörsystem, vilket i sin tur kan ställa stora krav på föreningen då de ansvarar för underhåll
3. ändrad planlösning, som kan påverka lägenhetens karaktär såväl som en framtida försäljning av lägenheten.

Bläddra bland juridiska artiklar