Förverkande av bostadsrätt


När en bostadsrättsinnehavare missköter sig riskerar denne att bli uppsagd av bostadsrättsföreningen. Resultatet blir att bostadsrätten förverkas, det vill säga sägs upp med omedelbar verkan, och innehavaren måste således flytta. För att en bostadsrätt skall förverkas måste bostadsrättshavaren göra sig skyldig till allvarliga förseelser, såsom exempelvis vanvård av lägenheten eller att avgifterna inte har betalats i tid. Även när lägenheten olovligen hyrts ut i andra hand riskerar bostadsrättshavaren förverkande av bostadsrätten.

Förverkandegrunder

De olika grunder som kan leda till förverkande av bostadsrätten kallas förverkandegrunder och följer av lag samt är uttömmande. Det innebär att en förening inte kan hitta på andra grunder (än de som följer av lagen) som ger föreningen rätt att säga upp innehavaren. Däremot måste inte föreningen säga upp en medlem enbart för att förutsättningen enligt lag finns. Det är upp till styrelsen att avgöra i varje enskilt fall om uppsägning skall ske. Förhoppningsvis kan rättelse ske utan att en efterföljande uppsägning blir aktuell. En ringa försummelse skall däremot inte leda till uppsägning av avtalet. Exempelvis kan nämnas att dagligt pianospelande under en längre tid inte har ansetts vara utöver vad som är godtagbart och inte någon förverkandegrund i sig. Därutöver kan nämnas att en uppsägning på grund av störning i boendet, inte får ske förrän socialnämnden har underrättats.

Tillsägelse om att vidta rättelse

Inledningsvis kan nämnas att föreningen först måste begära att innehavaren vidtar rättelse, vilket skall ske med en tillsägelse. Tillsägelsen anses fullgjord när föreningen har skickat information därom i rekommenderat brev. För det fall innehavaren, efter tillsägelsen, inte har vidtagit åtgärder har föreningen möjlighet att säga upp bostadsrättshavaren. En bostadsrättsförening får däremot inte säga upp avtalet hur som helst. Exempelvis måste uppsägningen vara skriftlig för att vara godkänd och förverkandegrunden skall tydligt framgå. Det kan framhållas att om innehavaren vidtar rättelseåtgärder - omedelbart efter det att tillsägelse skett - kan inte föreningen säga upp avtalet med hänvisning till den tidigare aktuella förverkandegrunden. En innehavare skall alltså få möjligheten att vidta åtgärder utan att riskera bostadsrätten.

Beträffande tidpunkten för tillsägelsen måste föreningen iaktta vissa tidsfrister. I sammanhanget kan exempelvis nämnas att när det gäller olovlig andrahandsuthyrning har föreningen två månader på sig (från det att den fått kännedom om uthyrningen) att begära rättelse från bostadsrättsinnehavaren. Om föreningen missar denna tidsfrist får ingen uppsägning, med hänvisning till andrahandsuthyrningen, ske.

Förverkande vid övergång av bostadsrätten

Om bostadsrätten är förverkad, följer förverkandet så att säga med vid en övergång av bostadsrätten till en ny innehavare. Det innebär att en köpare bör kontrollera hos föreningen att bostadsrätten inte är förverkad innan han skriver på några överlåtelsehandlingar. I annat fall riskerar köparen att stå där med en bostadsrätt som han inte i framtiden kan nyttja.

Tvångsförsäljning

När en eller flera förverkandegrunder är för handen och föreningen säger upp innehavaren skall bostadsrätten tvångsförsäljas, om inte bostadsrättshavaren, föreningen samt eventuella borgenärer kommit överens om annat. En tvångsförsäljning syftar till att avsluta det rättsliga förhållandet mellan innehavaren och föreningen. Bostadsrättshavaren har även en möjlighet att komma överens med föreningen samt eventuella fordringsägare om att sälja genom underhandsförsäljning, det vill säga med hjälp av en fastighetsmäklare. En sådan försäljning ger vanligtvis mer betalt än en tvångsförsäljning.

Om bostadsrättshavaren på grund av sjukdom eller annan oförutsedd omständighet inte har kunnat betala hyran - inom tre veckor från förfallodatum - men den har betalats så snart det var möjligt, har inte föreningen rätt att skilja innehavaren från bostadsrätten (innehavaren måste dessutom ha saknat möjligheten att ge någon annan i uppdrag att betala).

Bläddra bland juridiska artiklar