Hur du undviker fel och fällor vid köp av bostadsrätt?


När bostadsrättens standard avviker från vad en köpare förväntar sig finns det små knep att ta till för att inte riskera besvikelse i kombination med en tom plånbok. Ett sätt är att ta med klausuler i köpekontraktet som reglerar dels omständigheter som säljaren har lovat dels övriga faktorer som köparen anser är viktigt.

Det är köparen som, efter köpets fullbordan, ansvarar för bostadsrätten och måste även åtgärda fel och brister för det fall sådana upptäcks. Det finns såklart möjlighet att kräva pengar av säljaren för det fall skadan beror på denne, men det finns ingen garanti att säljaren medger ansvar och betalar köparen någon ersättning.

Undersökningsplikt

Vid köp av bostadsrätt såväl som vid köp av fast egendom (exempelvis en friliggande villa) har köparen en undersökningsplikt. Det innebär att om köparen borde ha upptäckt felet/bristen vid en noggrann undersökning, eller om köparen borde ha räknat med felet med hänsyn till lägenhetens ålder och skick, kan inte säljaren hållas ansvarig för bristen/felet. Kan inte säljaren hållas ansvarig utgår i regel inte heller någon ersättning från denne till köparen.

När det gäller omfattningen av undersökningsplikten är utgångspunkten att en köpare skall jämföras med en normalt bevandrad lekman. Däremot, så snart misstanke om fel är för handen utvidgas köparens undersökningsplikt och man utgår inte längre från en lekmans perspektiv, utan i stället från vad en tekniker skall kunna upptäcka. Det betyder att när en köpare får en misstanke om ett fel, såsom fukt- eller mögelskador, får denne inte nöja sig med sin onda aning om att fel kanske finns. Misstanke om fel kan exempelvis vara missfärgningar på tapet eller avflagnad färg på innertak alternativt känslan av mögellukt. Köparen skall omedelbart fråga säljaren vad de olika tecknen kan bero på. Däremot gäller att för det fall säljaren ger ett lugnande besked anses inte undersökningsplikten vara utvidgad, det vill säga någon anledning för köparen att tillkalla tekniker finns inte.

Rekommendationen är att alltid utföra en så noggrann undersökning av bostadsrätten som möjligt och att kontakta en besiktningsman för det fall man som köpare är osäker.

Reklamation

Om köparen finner fel i bostadsrätten måste reklamation ske inom skälig tid från det att felet har eller borde ha upptäckts. Missar köparen att iaktta denna reklamationsfrist riskerar han att säljarens ansvar för felet faller bort. Om bostadsrätten köps genom en fastighetsmäklare har mäklaren en upplysningsplikt gentemot köparen. Upplysningsplikten omfattar dels eventuella fel mäklaren känner till eller borde känna till, dels köparens undersökningsplikt.

Det inträffar att storleken på bostadsrätten avviker från vad som följer antingen av objektsbeskrivningen eller av överlåtelseavtalet. När så är fallet bör köpeskillingen justeras så att priset per kvadratmeter bibehålls i enlighet med det överenskomna priset.

Bläddra bland juridiska artiklar