Bostadsrättshavarens ansvar för lägenhet


Vem ansvarar för vattenskadan i min lägenhet och får jag som bostadsrättshavare sätta upp en balkong? Frågorna om ansvarsfördelning när det gäller underhåll är ofta många och inte helt okomplicerade. Här följer ett par riktlinjer som kan underlätta när frågorna uppstår.

Oklara ansvarsfördelningar samt otydliga regler kan ställa till med problem, eftersom bostadsrättshavaren inte äger lägenheten och inte heller den inredning i lägenheten som tillförts av föreningen. Att bo i bostadsrätt innebär därutöver, till skillnad mot om man bor i villa, vanligtvis ett begränsat underhållsansvar eftersom man sällan behöver bry sig om underhållet utanför bostadsrätten/lägenheten. Däremot finns det undantag, såsom exempelvis när mark ingår i bostadsrätten, vilket är vanligt för småhus/radhus. När det gäller det inre underhållet ansvarar medlemmen, bostadsrättshavaren, i regel för detta. Storleken av medlemmens ansvar bestäms i stadgarna, vilka i sin tur bestäms av respektive förening. Exempel på omkostnader som medlemmen enligt lag inte svarar för är exempelvis reparationer av avlopps-, vatten-, el- och gasledningar om dessa är försedda av föreningen och tjänar mer än en lägenhet.

Ohyra

Ovälkomna gäster i form av exempelvis kackerlackor, tvestjärtar, pälsängrar, vägglöss med mera, har bostadsrättshavaren rätt att påfordra utrotning av eller själv utföra den på föreningens bekostnad. Om inte bostadsrättshavaren är vållande till ohyran, ansvarar föreningen för att utrota den. Därtill kan bostadsrättshavaren ha rätt till uppsägning av upplåtelseavtalet men även nedsättning av årshyran och skadestånd. Emellertid kan inte bostadsrättshavaren säga upp avtalet efter det att ohyran utrotats. Har ohyran tillkommit efter att bostadsrättshavaren tillträtt, och på grund av bostadsrättshavarens vårdslöshet, är denne själv ansvarig för nödvändiga åtgärder och får betala för iordningsställande.

Underhålls- och reparationsskyldigheten som åvilar bostadsrättshavaren innefattar dels att vidta åtgärder, dels att betala insatserna. I vissa fall har föreningen rätt att åtgärda bristen på bostadsrättshavarens bekostnad. Så är exempelvis fallet om bostadsrättshavaren inte företar nödvändiga åtgärder och om det samtidigt finns en risk för omfattande skador på annans egendom eller fara för annans säkerhet.

Vattenlednings- och brandskador

När det gäller vattenlednings- och brandskador är det inte helt självklart vem som skall ansvara; bostadsrättshavaren eller föreningen? Vissa skador är enbart lokaliserade till en lägenhet, emellertid är det inte sällan som skadorna berör flera delar av fastigheten. Föreningen har ansvaret för gemensamma utrymmen såsom exempelvis trossbotten och trappuppgångar, bastu och övriga utrymmen.

Bostadsrättshavaren ansvarar för reparationer av brand- eller vattenledningsskada i lägenheten endast i vissa fall. Exempel är när

• skada har uppstått på grund av bostadsrättshavarens vårdslöshet
• skada har orsakats av någon som bostadsrättshavaren inrymt i lägenheten
• skada har orsakats av någon som hör till hushållet eller besöker bostadsrättshavaren som gäst
• skada har orsakats av någon som för bostadsrättshavarens räkning har utfört reparationer i lägenheten

När en brandskada är orsakad av en annans vårdslösa beteende, ansvarar bostadsrättshavaren endast för reparationerna om denne själv har brustit i omsorg och tillsyn.

Balkongbygge

Vanligtvis är balkongbygget en positiv affär för bostadsrättshavaren, då värdet av bostadsrätten ökar mer än vad balkongbygget kostar. En medlem kan däremot inte hur som helst sätta upp en balkong, utan bostadsrättsföreningen måste godkänna bygget på föreningsstämman, där minst 2/3 måste rösta för åtgärden (kvalificerad majoritet). Det är föreningen som är arbetsledare och ansvarig för bygginsatserna, den är även underhållsansvarig och bär ansvaret för att balkongen är säker. Medlemmen får stå kostnaderna för balkongen, dels för arbetet och materialet, dels för framtida underhållet av balkongen, vilket oftast regleras i avgiften. För det fall bostadsrättshavaren inte vill att balkonger skall sättas upp krävs förutom kvalificerad majoritet även att hyresnämnden har godkänt beslutet för att det skall gälla mot dennes vilja.

Bläddra bland juridiska artiklar