Körkortsingripanden och återkallelse av körkort


För att få föra vissa fordon krävs innehav av körkort. Ett körkort är en handling som visar att innehavaren har behörighet att köra den aktuella fordonstypen, som exempel på en sådan fordonstyp kan nämnas personbil. För att någon skall få körkort krävs att föraren först har genomgått ett förarprov med godkänt resultat. Förarprovet består av två delar; en kunskapsdel och en kördel. Genom genomförande av förarprovet visar föraren att föraren har tillräckliga kunskaper för att kunna köra fordonet på ett trafiksäkert sätt. Vidare krävs att föraren har genomgått en så kallad riskutbildning för att ett körkort skall utfärdas. Med riskutbildning avses vad som i vardagstal brukar benämnas som halkkörning, där föraren får lära sig att hantera fordonet i olika situationer på både halt och torrt väglag, samt utbildning om alkohol, droger och liknande. Något som är viktigt att uppmärksamma är att när ett körkort väl har utfärdats kan körkortet komma att återkallas av olika skäl. Det är i vilka situationer som detta kan ske som vi skall behandla i den här artikeln.

Körkortets giltighet m.m.

För det första kan påpekas att ett körkort gäller från och med den dag då körkortet utfärdas. Körkort med behörigheten C, CE, D eller DE gäller vidare tills dess att innehavaren har fyllt 45 år. Därefter måste körkortet förnyas med tio års intervall. Vid en sådan förnyelse krävs dessutom att innehavaren har visat att innehavaren uppfyller de medicinska kraven som ställs för behörighet. Det är då bland annat fråga om att ha de fysiska egenskaper som krävs för att kunna föra fordonet på ett trafiksäkert sätt, som exempelvis tillräckligt bra syn. Vidare upphör körkortet att gälla i följande situationer.
1. Om körkortet efter tillsägelse inte har förnyats.
2. Om körkortet enligt någon lagbestämmelse har omhändertagits eller återkallats.
3. Om körkortet har ersatts med något annat körkort.
4. Om körkortet har bytts ut mot ett utländskt körkort.
5. Om innehavaren har ett eller flera körkort utfärdade i andra EES-länder (Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet) och innehavaren på uppmaning antingen har deklarerat att något annat körkort än det svenska skall gälla eller om innehavaren inte har angett vilket körkort som skall gälla.
Vidare kan körkortet på innehavarens begäran förklaras ogiltigt. Ogiltigheten kan även endast avse viss behörighet. Dessutom skall körkortet förnyas tio år efter utfärdandedatumet, om körkortet kommer bort eller om någon av uppgifterna i körkortet ändras. Den som får körkort direkt efter förarprovet är dessutom underkastad en prövotid om två år efter dagen för utfärdandet. Under prövotiden är det väsentligen lättare att dra in körkortet.

Allmänt om körkortsingripanden

Med körkortsingripande avses åtgärder då antingen en svensk domstol, eller annan myndighet, eller då utländsk myndighet förordnar om att körkortet förenas med villkor om alkohollås, återtager körkortet eller lämnar en varning. Om körkortsingripandet görs med anledning av brott förutsätts att ingripandet grundas på en lagakraftvunnen dom, ett godkänt strafföreläggande, ett godkänt föreläggande om ordningsbot, en åtalsunderlåtelse som beror på att målsägande inte har velat åtala föraren eller en motsvarande lagregel. I regel brukar ett körkortsingripande initieras genom att polisen omhändertar körkortet i samband med en trafikförseelse och länsstyrelsen sedan beslutar om ett ingripande. Omhändertar polisen körkortet utan att innehavaren godkänner en ordningsbot är polisen skyldig att inom 48 timmar överlämna körkortet tillsammans med ett undertecknat beslut om omhändertagandet till länsstyrelsen. Länsstyrelsen har sedan att pröva om körkortet skall återlämnas till innehavaren eller inte.

Återkallelse av körkort

I vissa fall är det inte tillräckligt med ett körkortsingripande och en återkallelse av körkortet kan i sådana fall bli aktuellt. I nedanstående fall skall körkortet återkallas.
1. Om föraren har gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri eller grovt rattfylleri kan körkortet återkallas.
2. Om innehavaren har varit orsak till, eller har varit inblandad i, en trafikolycka och sedan lämnar platsen utan att uppge behövliga uppgifter, så kallad smitning, återkallas körkortet, under förutsättning att brottet inte anses vara ringa.
3. För det fall innehavaren har gjort sig skyldig till upprepade brott och på så vis har visat att innehavaren inte vill eller kan rätta sig efter de gällande trafikreglerna kommer körkortet att återkallas. Här avses situationer då föraren ett flertal gånger har gjort sig skyldig till olika trafikförseelser.
4. Vidare kan körkortet återkallas om innehavaren har kört mot stoppskylt, rött ljus, kört i för hög hastighet, kört om vid ett övergångställe eller på något annat sätt brutit mot en viktig trafiksäkerhetsföreskrift. Dock förutsätts att överträdelsen inte kan anses som ringa för att en återkallelse skall bli aktuellt.
5. Om föraren är opålitlig i nykterhetshänseende kan körkortet komma att återkallas. En sådan opålitlighet kan föreligga exempelvis om polisen vid ett flertal tillfällen har fått omhänderta personen på grund av onykterhet.
6. Om föraren på grund av ett allvarligt brott, vilket inte behöver vara ett trafikbrott, har visat sig, på grund av personliga förhållanden, som olämplig som förare. Exempelvis kan ett narkotikabrott eller en grov misshandel föranleda att körkortet återkallas.
7. Skulle förarens möjligheter att köra fordonet på ett trafiksäkert sätt allvarligt inskränkas på grund av sjukdom, skada eller liknande återkallas körkortet.
8. Slutligen kan körkortet återkallas om föraren inte följer ett föreläggande om att lämna in läkarintyg eller förarbevis.
Om körkortet återkallas på grund av p.1-6 skall en spärrtid gälla under vilken körkort inte får utfärdas på nytt. Spärrtiden skall vidare vara lägst en månad och högst tre år.

Omhändertagande och varning

I följande situationer skall körkortet omhändertas.
1. Om den som kör fordonet visar tydliga tecken på onykterhet eller påverkan av annat ämne såsom droger.
2. Om det är sannolikt att körkortet kommer att återkallas.
3. Om föraren på grund av en sjukdom, skada eller liknande saknar förutsättningar att köra fordonet på ett trafiksäkert sätt.
4. Om körkortet har upphört att gälla eller annars inte gäller i Sverige.
Om föraren har gjort sig skyldig till någon av förseelserna som nämns i p.2-6 om återkallelse kan en varning lämnas istället för att körkortet återkallas. I sådana fall förutsätts att en varning kan anses vara en tillräckligt ingripande åtgärd.

Liknande artiklar

Bläddra bland juridiska artiklar