Många vuxna svenskar har körkort och att ta körkort är något som många ungdomar vill göra så fort som möjligt. Körkortet är en handling som bevisar att innehavaren har rätt att köra ett visst fordon, som exempelvis en personbil. Det är Transportstyrelsen som ansvarar för utfärdandet av körkort. För att en person skall få körkort uppställs vissa krav i syfte att se till att de som kör på vägarna har tillräcklig kunskap för att kunna köra på ett trafiksäkert sätt. Körkorten är vidare indelade i olika kategorier och gäller för vissa särskilda fordonstyper. Ibland kan körkortet även vara förenat med vissa villkor, som exempelvis att föraren måste ha glasögon på sig då föraren kör för att körkortet skall gälla. I den här artikeln skall närmare information om vad som gäller för att få körkort lämnas.
Utfärdande av körkort och erhållande av körkortstillstånd
För att någon skall få ett körkort krävs att följande förutsättningar först är uppfyllda.
1. Personen måste ha körkortstillstånd.
2. Personen skall vidare vara bosatt i Sverige eller ha studerat i landet i åtminstone sex månader.
3. Dessutom måste åldersgränsen för den specifika körkortstypen vara uppfylld. Det vanligast körkortet torde vara körkort med B-behörighet, som gäller för vanliga bilar.
4. Slutligen måste personen ha avlagt ett godkänt förarprov.
Om föraren har ett körkort som har utfärdats i någon annan stat inom EES (Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet) får dock körkort inte utfärdas. I sådana fall gäller det körkort som föraren har även i Sverige. Vidare krävs att föraren, med hänsyn till medicinska och personliga förhållanden, kan anses lämplig som förare för att körkort skall få utfärdas. Att föraren har en sjukdom som kan påverka körförmågan är ett exempel på en sådan situation då det kan vara aktuellt att neka föraren till körkort. Vidare krävs att föraren har tillräckligt bra syn för att kunna föra fordonet på ett säkert sätt. Som exempel på personliga förhållanden som kan påverka möjligheten att får körkort kan nämnas situationer då det kan befaras att personen inte kommer att visa ett tillräckligt omdöme gällande trafikföreskrifter, trafiksäkerhet med mera eller om personen ifråga har problem med alkohol. Vidare är den som söker körkort, alternativt redan har körkort eller körkortstillstånd, skyldig att underkasta sig sådana läkarundersökningar, blodprovstagningar eller andra undersökningar som behövs för att bedöma den medicinska eller personliga lämpligheten.
Övningskörning
För att nå den kompetensnivå och erfarenhet av körning som krävs för att körkort skall utfärdas måste föraren övningsköra. För att få övningsköra en personbil krävs att föraren först har uppnått en ålder på 16 år. Vill föraren istället övningsköra för att ta körkort för moped är det tillräckligt att föraren har fyllt 14 år och 9 månader men för att övningsköra motorcykel krävs att föraren har fyllt 17 år och 6 månader, eller 20 år för tyngre motorcykel. För att få övningsköra krävs vidare att övningskörningen sker under uppsikt av någon som har större erfarenhet av att köra fordon av det slag som övningskörningen avser. För privatpersoner som skall vara övervakare vid övningskörning krävs dessutom att denne har godkänts som handledare. För att bli godkänd som handledare förutsätts att personen har uppnått en viss ålder, genomgått handledarutbildning och har innehaft körkort under en viss tid.
Riskutbildning och förarprov
För att kunna få körkort krävs att föraren har genomgått en så kallad riskutbildning. Härmed avses dels vad som i folkmun kallas för halkkörning samt dels teoretisk utbildning om den inverkan alkohol, droger, trötthet med mera har på en förare. Vid halkkörning får föraren testa att köra på halt underlag och att bromsa kraftigt på både halt och torrt väglag. För att körkort skall beviljas förutsätts att riskutbildningen har genomförts, men riskutbildningen är till skillnad från kunskapsprovet och förarprovet inte att betrakta som ett prov. Kunskapsprovet räknas som en del av förarprovet, vilket är det sista moment som måste genomföras innan körkortet kan utlämnas. Kunskapsprovet brukar bestå av 65 frågor som skall besvaras inom 50 minuter och behandlar frågor både om trafikregler och hur man bör agera i olika situationer. För att få godkänt på provet krävs 52 rätt. Körprovet, som är den andra delen av förarprovet, innebär att föraren testas praktiskt av en inspektör från Trafikverket. Provet tar 45 minuter och inleds med en säkerhetskontroll. Sedan skall förarens kunskaper i landsvägs- och tätortstrafik testas genom att olika moment genomförs. Körningen skall pågå i minst 25 minuter. Vidare kan nämnas att ett godkänt körprov eller kunskapsprov gäller i två månader och om den andra delen av förarprovet inte avklaras inom denna tid måste således det avklarade provet göras om. När föraren har fått godkänt i båda delmomenten utfärdas ett bevis om körkort, vilket gäller tills körkortet har tillverkats. Observera dock att körkortsbeviset gäller högst i ett år.