Gåvoavtal


När det gäller gåvoavtal, så kallade benefika avtal, skiljer sig reglerna en hel del från vad som gäller för andra avtal. En huvudregel inom svensk avtalsrätt är att en anbudsgivare är bunden av sitt anbud. När det kommer till gåvor är reglerna i viss mån modifierade. Först och främst krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda för att en person som har utlovat en gåva skall bli bunden av sitt löfte.

Gåvogivaren blir dock bunden i följande fall:
1. När gåvan har fullbordats, d.v.s. överlämnats till gåvotagaren.
2. Om gåvan har utfästs i skuldebrev eller någon annan urkund som överlämnats till gåvotagaren.
3. Om det var meningen att utfästelsen skulle komma till allmänhetens kännedom.

När är en gåva fullbordad?

Gåvan fullbordas i och med överlämnandet till gåvotagaren. När då gåvan är överlämnad är en befogad fråga. För att gåvan skall anses vara överlämnad krävs att gåvotagaren har fått besittning till gåvan. Att inneha besittning till något innebär att man har rådighet över saken. Det är inte detsamma som att man är ägare av saken men det innebär att man kan bestämma över föremålet och har kontroll över detsamma. För att besittningen skall anses ha övergått från gåvogivaren till gåvotagaren krävs även att gåvogivaren inte längre har kontroll över gåvan. Vidare krävs, för gåvans fullbordande, att gåvan har överlämnats frivilligt, att gåvogivarens avsikt var att gåvotagaren skulle få gåvan samt att en förmögenhetsöverföring har skett, d.v.s. att egendom av något slag har överförts från gåvogivaren till gåvotagaren. Slutligen kan påpekas att då det gäller gåvor mellan makar krävs att gåvan registreras hos tingsrätten för att den skall anses vara fullbordad. I och med fullbordandet är gåvan även skyddad mot gåvogivarens borgenärer, d.v.s. gåvan kan inte längre utmätas för att täcka gåvogivarens skulder.

När kan man ångra en gåva?

Som tidigare konstateras är inte en vanlig gåvoutfästelse bindande för gåvogivaren. När gåvogivaren dock uppfyllt de förutsättningar som ställs för att gåvan skall bli bindande kan denne i princip inte ändra sig. Det finns dock två fall då en gåvoutfästelse kan återkallas trots att den är bindande.

1. När gåvogivarens ekonomiska situation väsentligen har försämrats.
2. Om gåvotagaren har gjort gåvogivaren orätt.

Det ställs höga krav för att en gåvogivare skall få återkalla en gåva på grund av sämre ekonomi. Det krävs nämligen att det är obilligt att kräva att gåvogivaren utger gåvan, d.v.s. gåvogivarens ekonomi skall vara så dålig att det nästintill är stötande att kräva att gåvogivaren skänker gåvan. En allvarlig försämring av ekonomin krävs följaktligen. Vidare gör en gåvotagare gåvogivaren orätt genom en kränkning av allvarligare slag. Det är inte varje förseelse som räknas, utan det krävs något av en viss allvarlighetsgrad. Om gåvotagaren begår brott mot gåvogivaren skulle det exempelvis kunna räknas som en sådan orätt som ger gåvotagaren rätt att återkalla en, i annat fall, bindande gåva. Vidare krävs att gåvogivaren återkallar gåvan inom ett år från dess att gåvogivaren fick reda på orätten som har begåtts mot honom. Dock är det viktigt att observera att dessa möjligheter att återkalla gåvan bortfaller när gåvan fullbordas. I och med fullbordandet är det endast ett, av gåvogivaren, tidigare uppställt villkor som kan ge rätt för gåvogivaren att återkalla gåvan.

Villkor för gåva

Det står en gåvogivare fritt att stipulera villkor för gåvan. Om en gåvotagare inte följer villkor som ställts för gåvans utgivande kan gåvan till och med komma att återkallas. Vanliga villkor är att gåvan inte får överlåtas, att den inte skall ingå i bodelning, att den inte får utmätas eller att någon skall ha förköpsrätt för det fall gåvotagaren vill sälja gåvan. Gåvotagaren har inte annat än att acceptera sådana villkor om gåvogivaren vill ta emot gåvan, då en gåvogivares rätt att ställa villkor sträcker sig längre än en vanlig avtalsparts rätt. Dock finns det vissa begränsningar. Man brukar säga att ingen skall tvingas göra det omöjliga, något som även gäller för en gåvotagare. Ett avtal som strider mot lag eller goda seder eller är alltför oskäligt kan komma att jämkas helt eller delvis.

Bläddra bland juridiska artiklar