Ersättning i samband med sakskada


Sakskador är fysiska skador på fast egendom och lösa föremål, exempelvis sönderslagna saker, repad lackering på bilar, fläckade kläder, förgiftade djur och matvaror. Även när egendom går förlorad räknas det som en sakskada. Huvudregeln på området skiljer mellan tre olika typer av förlust; 1. sakens värde eller reparationskostnad och värdeminskning, 2. annan kostnad till följd av skadan, 3. inkomstförlust.

Ersättning för sakens värde

När egendom har drabbats av en totalskada används i första hand en metod som går ut på att använda återanskaffningskostnad, försäljningspris och bruksvärdet för att bestämma värdet på egendomen. Vid skadestånd används först och främst återanskaffningsvärdet för att bedöma värdet på den skadade egendomen och således hur stort skadeståndet bör bli. Från återanskaffningsvärdet måste dock avdrag göras för egendomens ålder och slitage.

När egendom endast har skadats delvis görs i de flesta fall en bedömning av värdet på egendomen innan skadan, vilket sedan jämförs med värdet efter skadan, för att på så vis få fram värdeminskningen. Denna metod gör att ägaren till egendom som endast delvis har skadats kan sälja den skadade egendom och med hjälp av ersättningen för värdeminskningen skaffa ny egendom fri från skada. En annan metod som ibland används, är att beräkna ersättningen med hjälp av vad det kostar att reparera egendomen. Det sker främst vid mindre skador. Om en värdeminskning kan uppmätas trots reparationen ska den som lidit skadan ha ersättning för värdeminskningen.

Ersättning för annan förlust

Ersättning för annan förlust omfattar, utöver annan kostnad till följd av skadan, även inkomstförlust i näringsverksamhet. För att ersättning ska kunna erhållas för dessa typer av förluster krävs det att förlusterna uppkommit enbart på grund av den ursprungliga skadan. Ett vanligt exempel på annan förlust är att ägaren till en bil som skadats får ersättning för att ägaren varit utan bilen under tiden den är på reparation eller till dess att en ny bil kunnat köpas.

Försäkringens betydelse

Ofta finns någon form av försäkring med i bilden när egendom skadas. Det kan exempelvis röra sig om en brandförsäkring eller en vagnskadeförsäkring. I dessa fall blir tre parter inblandade. En skadevållande, en skadelidande och ett försäkringsbolag. Som utgångspunkt kan det sägas att den som lider en skada inte både kan få försäkringsersättning och skadestånd för samma skada. Detta innebär att den skadelidande som kräver försäkringsersättning mister sin rätt att kräva skadestånd. När försäkringsbolaget betalat ut ersättning tar försäkringsbolagets den skadelidandes plats och får istället en rätt att kräva skadevållaren på skadestånd.

Bläddra bland juridiska artiklar