Tomträttens betydelse och innebörd


Det förekommer att en fastighetsägare innehar en fastighet med så kallad tomträtt. Tomträtt kan endast upplåtas av det allmänna (stat, kommun, men även vissa stiftelser) och den innebär en upplåtelse av mark på i princip evig tid. En tomträtt innebär att man hyr mark från det allmänna och tomträttshavaren behöver inte köpa fastigheten. En köpare av ett hus med tomträtt äger inte marken som huset står på, utan betalar en årlig avgift som kallas tomträttsavgäld. Tomträttsavgälden motsvarar taxeringsvärdet för marken, vilket innebär att i takt med att markvärdet stiger kan även avgälden öka i olika periodiska intervall. Tomträttsavgälden är avdragsgill i självdeklarationen som en räntekostnad.

Vad innebär det att vara tomträttshavare?

En tomträttshavare likställs ofta med en ägare, och han har möjlighet att upplåta panträtt, överlåta tomträtten samt att hyra ut den om han så vill, han kan, så att säga, fritt disponera över tomträtten. Dispositionen innebär att det vanligtvis inte är några problem med att belåna en tomträtt hos en bank, och värderingen sker efter samma riktlinjer som värdering vid fastighetsköp.

Tomträttsavtalet

Av tomträttsavtalet, som skall upprättas skriftligen, följer vilken avgift som skall betalas, tomträttsavgälden, samt hur länge avtalet sträcker sig. Alla ändringar eller tillägg till avtalet måste även de vara i skriftlig form. Femton månader innan avtalsperiodens slut skickas en så kallad tilläggsöverenskommelse till tomträttshavaren. Överenskommelsen måste undertecknas av samtliga tomträttshavare. Överenskommelsen fastslår den nya avgälden för den kommande perioden, vilken vanligtvis är 10 år. Om tomträtten däremot upplåtits innan 1954 gäller ofta en avtalstid på 60 år, och under denna period ändras inte storleken på hyran. Det innebär att när tid för förlängning inträder kan det resultera i stora prishöjningar och tomträttshavaren bör därför vara uppmärksam på avtalets innebörd samt avtalstidens utgång. I fall som dessa kan hyran stiga med 1000 % eller mer, och en väldigt låg avgäld med några blygsamma hundralappar per år, kan stiga till ett par hundratusen kronor på grund av ändrade markvärden. De yngre tomträtterna har en betydligt kortare avtalstid, vanligtvis 20 år varför ovan nämnda problematik torde vara desto mindre.

Uppsägning och överlåtelse av tomträtt

Uppsägningsrätten är ensidig och det är endast tomträttsupplåtaren, med andra ord kommunen eller det allmänna, som kan säga upp tomträtten. Om tomträtten sägs upp, skall tomträttsupplåtaren lösa byggnaden samt även annan egendom som utgör tillbehör till tomträtten. Lösesumman skall motsvara egendomens värde när tomträtten upphör, och under förutsättning att tomträtten skulle användas med samma ändamål och oförändrade föreskrifter.

Uppsägningen skall ske minst två år före tomträttsavtalets utgång, om inte längre uppsägningstid följer av avtalet. En uppsägning som sker mer än fem år före periodens utgång är ogiltig. Det är fastighetsägaren som skall anmäla uppsägningen till inskrivningsmyndigheten för anteckning i fastighetsregistret. Om fastighetsägaren inte tillser att någon sådan anteckning görs, är uppsägningen ogiltig. Vid försäljning av tomträtten måste det anmälas till fastighetskontoret, så att rätt ägare blir registrerad på fastigheten. Därutöver skall Inskrivningsmyndigheten meddelas, vilket görs hos Lantmäteriet. När en fastighet säljs med tomträtt så övergår tomträtten till den nya fastighetsägaren.

Liknande artiklar

Bläddra bland juridiska artiklar