Hemförsäkringens delar


En försäkring är en finansiell riskspridning. Risken sprids vidare mellan ett försäkringsbolag och dess försäkringstagare. Genom att teckna en försäkring kan en enskild individ förhindra att råka ut för stora ekonomiska förluster vid en eventuell olycka. Hur mycket som behöver betalas för försäkringen är beroende av riskens storlek och hur kostsam en eventuell skada kan bli, d.v.s. hur mycket försäkringsobjektet är värt. En hemförsäkring är inte endast en försäkring utan brukar innehålla flera olika delar. Att ha en hemförsäkring kan vara att rekommendera då skador som täcks av försäkringen kan uppgå till mycket stora belopp. Dock bör uppmärksammas att det endast behövs en försäkring per hushåll. Alla som tillhör samma hushåll omfattas nämligen av försäkringen.

Flera delar

Som nämnts ovan innehåller en hemförsäkring flera olika delar. Själva grunden i hemförsäkringen utgörs av en egendomsförsäkring. Detta är en försäkring för den lösa egendom som finns i hushållet. Skyddet kan gälla både för egendom som förvaras i hemmet och egendom som exempelvis har medtagits på resa eller som förvaras i källar-, vindsutrymmen och liknande. Dock medföljer även en så kallad ansvarsförsäkring i en fullständig hemförsäkring. Ansvarsförsäkringen kan bli aktuell om försäkringstagaren eller någon i försäkringstagarens hushåll blir skyldig att utge skadestånd. Som exempel på en sådan situation kan nämnas att försäkringstagaren genom vårdslöshet råkar förstöra någon annans egendom. Vidare ingår en reseförsäkring i hemförsäkringen. Reseförsäkringen ger rätt till ersättning om egendom som medtas på resa förstörs eller blir stulen. Vidare kan ersättning ges vid personskada, sjukdom och dödsfall under resan. I regel gäller reseförsäkringen dock i högst 45 dagar. Hemförsäkringen brukar vidare innehålla en rättskyddsförsäkring som gäller för privaträttsliga tvister. Slutligen brukar hemförsäkringen innehålla överfallsskydd. Ersättning utges vid personskada som uppkommit vid misshandel, rån, våldtäkt eller liknande. Vidare brukar försäkringsbolagen ha ett antal olika tillägg som försäkringstagaren kan teckna till sin hemförsäkring utifrån behov.

Vanliga tillägg

Vanligen kan ett tillägg för bostadsrätt göras för det fall försäkringstagaren bor i en bostadsrätt. Den som bor i en bostadsrätt är delägare i bostadsrättsföreningen som äger fastigheten i vilken bostadsrätten är belägen. Detta innebär att bostadsrättsinnehavaren också kan komma att bli ersättningsskyldig för vissa skador som uppkommer på fastigheten. Bostadsrättsinnehavaren har även en skyldighet att hålla bostadsrätten i gott skick. Då kostnaderna som kan orsakas bostadsrättsinnehavaren kan bli stora erbjuds i regel ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen. Vidare finns villaförsäkringar, som skyddar mot skador på själva fastigheten eller tomten. Det finns även tillägg för fritidshus som avser att täcka skador som kan uppkomma på fritidshus. Vidare brukar en allriskförsäkring kunna tecknas. Allriskförsäkringen ersätter skador som den vanliga hemförsäkringen inte täcker. Vidare brukar reseförsäkringar som varar längre än 45 dagar kunna tecknas. Ibland erbjuds även ett avbeställningsskydd som ger försäkringstagaren en rätt att avbeställa ett obegränsat antal resor för hela familjen under ett år. För särskilt dyrbar egendom där hemförsäkringen inte räcker till för att täcka hela egendomens värde kan slutligen en separat objektförsäkring tecknas.

Försäkringsbeloppet och värdering av försäkringsobjektet

Med försäkringsbeloppet avses det belopp som kunden anger att den försäkrade egendomen är värd. Försäkringsbeloppet utgör därför gränsen för hur mycket kunden kan få i ersättning. Observera är det viktigt att egendomen försäkras till rätt belopp. Skulle egendomen vara värd mer än försäkringsbeloppet kommer ersättningen bli lägre vid en eventuell skada. I sådana fall föreligger en så kallad underförsäkring. Om olyckan skulle vara framme och ett försäkringsfall inträffar är det vidare viktigt att veta hur försäkringsobjektet skall värderas. Försäkringsersättning skall motsvara vad det skulle kosta att införskaffa ett liknande föremål på den öppna marknaden. Detta innebär att utgångspunkten är egendomens andrahandsvärde. Därför görs en avskrivning från nyvärdet i form av nedsättning av egendomens värde på grund av ålder och användande.

Liknande artiklar

Bläddra bland juridiska artiklar