Allemansrätten


Den svenska allemansrätten är unik och den innebär att envar har rätt att ta sig fram till fots på annans fastighet och att tillfälligt vistas där, under förutsättning att man inte stör eller vållar skada. Rätten gäller för såväl svenska som utländska medborgare; även turister. Allemansrätten är begränsad på olika sätt. Dels förutsätter den en viss frihet under ansvar och att vi inte skadar djur eller förstör naturen, dels måste vi visa hänsyn till markägare. Som exempel kan nämnas att den enskilde inte har rätt att ta väg över tomt eller plantering. Från markägarens perspektiv kan allemansrätten beskrivas som en inskränkning av dennes äganderätt – inskränkning på så sätt att denne måste tåla att andra uppehåller sig på dennes marker, utan rätt till ersättning med anledning därav.

Bär, svampar, vilda blommor med mera

Även om vi har rätten att vistas fritt i naturen så får vi inte utan lov ta växande träd, ris, grenar, nötter, sten, grus, näver, löv, vindfälle, torv med mera. Däremot har vi rätten att plocka vilda blommor (om de inte är fridlysta), örter, svamp, bär och kottar på annans mark (däremot inte i någons trädgård). Mossar och lavar är tveksamt om man får plocka. Det finns exempel när personer har plockat stora mängder vitlav och dömts till stöld. I just det fallet hade man plockat stora mängder och fyllt en lastbil med 1 300 stycken lådor, vilket resulterat i att stora jordytor frilagts.

Friluftsliv

Cykling, skidåkning och ridning ingår till viss del i allemansrätten. Undantag är exempelvis cykling med mountainbike i terräng som kan orsaka markskador – i synnerhet när flera cyklar använder samma stigar. När det gäller ridning krävs ofta hänsyn till befintliga skidspår och vandringsleder. Om marken skadas på grund av vårdslös ridning kan skadeståndsansvar bli aktuellt. Det finns även möjlighet att reglera ridning och cykling genom lokala föreskrifter.

Markägarens möjlighet att avskärma allmänheten

En markägare har möjlighet att stänga ute allmänheten från sina ägor på olika sätt. Exempelvis kan denne sätta upp skyltar såsom ”tillträde förbjudet” eller stängsel. Markägaren får dock inte sätta upp skyltar eller stängsel hur som helst, utan måste iaktta diverse bestämmelser. Det förekommer att vissa markägare håller allmänheten borta genom vakthundar. Hundar som kan bita människor får inte vistas lösa, utan måste hållas i inhägnat område och får inte så att säga springa fritt över områden dit allmänheten har tillträde. För det fall en markägare överträder förbudet riskerar han att få böter och polisen kan även kräva åtgärder mot hunden.

Motorfordon

Det finns inte samma möjlighet för användning av motorfordon eftersom det inte är en del av allemansrätten och ofta medför dessutom sådan trafik skador. En markägare har därför rätt att förbjuda motorfordonstrafik på enskilda vägar. Trafik som inte är markförstörande är tillåten utan markägarens tillstånd. På snötäckt mark får således körning med snöskoter ske, om inte risk för skada föreligger.

En person som överskrider allemansrätten kan bli straffad och även skadeståndsskyldig. Därutöver måste han ersätta skador som han vållar uppsåtligen eller av oaktsamhet. Om en person glömmer att stänga en grind så att kreatur smiter ut och orsakar skador på angränsande marker kan skadeståndsskyldighet bli aktuellt.

Liknande artiklar

Bläddra bland juridiska artiklar