Trängselskatt


Trängselskatt är en särskild skatt som skall betalas av de som kör bil i vissa zoner inom Stockholms kommun. Från och med år 2013 skall även vissa områden i Göteborgs kommun omfattas. Anledningen till att trängselskatt har införts är att man vill minska antalet bilar i särskilt trafikerade områden och på så vis förbättra miljön. Dock bör uppmärksammas att inte alla fordon omfattas av trängselskatten, vissa fordon är nämligen undantagna från trängselskatt. Vidare har trängselskatten, som nämnts, till syfte att minska trafikeringen av vissa särskilda områden vilket gör att det endast är vissa områden i Stockholm som omfattas av trängselskatten. Vidare gäller trängselskatten endast under vissa tider.

Vad omfattas av trängselskatten – skatteplikt och skattskyldighet?

Huvudregeln är att alla bilar som är införda i vägtrafikregistret alternativt brukas med stöd av saluvagnslicens kan åläggas trängselskatt om bilen förs in i en zon där trängselskatt gäller. När en betalstation för passage passeras förs bilen in i en trängselskattezon. I Stockholm är det framförallt i stadskärnan som detta är aktuellt. I förorterna behöver trängselskatt inte betalas. Skattskyldigheten uppkommer för bilens ägare. Med ägare avses vidare den som är införd i vägtrafikregistret då skattskyldigheten uppkom. Vidare anses den som borde ha varit införd i vägtrafikregistret vid denna tidpunkt vara ägare till bilen. En sådan situation kan uppkomma om bilen exempelvis sålts nyligen men den nya ägaren inte har hunnit införas i vägtrafikregistret. Vidare är den som innehar licensen att betrakta som ägare om det är fråga om en bil som brukas med saluvagnslicens. Vidare uppkommer, som nämnts ovan, inte skatteplikt för vissa fordon. Följande fordon är inte skattepliktiga.
1. Bilar som är registrerade på ägare som har immunitet och som inte skall beskattas i Sverige.
2. Bilar som i vägtrafikregistret har antecknats som uttryckningsfordon.
3. Bussar som totalt väger minst 14 ton.
4. EG-mobilkranar.
5. Vissa andra bilar som i särskilda fall har undantagits från skatteplikt.

Bilar som är undantagna från skatteplikt i vissa fall

För att inte försvåra för handikappade kan den som har beviljats parkeringstillstånd för rörelsehindrade hos Skatteverket ansöka om befrielse från skatteplikt. Skatteverket skall meddela ett sådant beslut om parkeringstillstånd för rörelsehindrade innehas. Enligt huvudregeln skall endast en bil undantas från skatteplikt av denna anledning. Två bilar kan dock undantas vid synnerliga skäl. Dock bör uppmärksammas att synnerliga skäl är ett högt uppställt krav och att det därför krävs mycket starka skäl för att två bilar skall få undantas från skatteplikt. Befrielse från skatteplikt får dock inte medges om den aktuella bilen enligt anteckning i vägtrafikregistret används för yrkesmässig trafik.

Trängselskattens omfattning

I Stockholm skall trängselskatten betalas måndag till fredag vid passage av en betalstation. Dock behöver skatt inte betalas under dagar före helgdagar eller under juli. Avgifterna tas ut enligt följande tabell.

Tider Skattebelopp
06.30-06.59 10 kronor
07.00-07.29 15 kronor
07.30-08.29 20 kronor
08.30-08.59 15 kronor
09.30-15.29 10 kronor
15.30-15.59 15 kronor
16.00-17.29 20 kronor
17.30-17.59 15 kronor
18.00-18.29 10 kronor

Bläddra bland juridiska artiklar