Köra bil utan körkort


För att få köra en bil på allmän väg måste man ha ett giltigt körkort. Kravet på körkort eller annat förarbevis gäller även för vissa andra typer av fordon såsom snöskoter, traktor och motorcykel. Det finns däremot undantag då man faktiskt får köra ett körkortspliktigt fordon utan att man innehar ett giltigt körkort, exempelvis om man kör fordonet på inhägnat område och fått tillstånd till detta. Vad händer då rent juridiskt om man kör ett körkortspliktigt fordon utan körkort?

Om man avsiktligt kör ett körkortpliktigt fordon utan ett körkort och om man blir stannad av polisen åker man dit för olovlig körning. Det ska poängteras att det är fråga om att man avsiktligen kört fordonet. Det är alltså inte olovlig körning om man endast råkar köra fordonet. Det kan däremot vara svårt att komma på omständigheter då man utan avsikt kört ett körkortspliktigt fordon. Att man inte vet om att det är ett körkortspliktigt fordon och att man behöver ha ett giltigt körkort har ingen betydelse.

Blir man tagen för olovlig körning blir konsekvenserna böter. Det samma gäller om man med flit eller av oaktsamhet kör ett körkortspliktigt fordon i strid mot en föreskrift om rätten att köra sådant fordon. Det finns däremot omständigheter som kan leda till att konsekvenserna blir ännu allvarligare, till och med fängelse. Detta kan ske om någon kör ett körkortspliktigt fordon utan körkort och denna person tidigare blivit av med sitt körkort på grund av att det blivit indraget exempelvis efter det att personen kört onykter.

En annan omständighet som gör att konsekvenserna av att köra utan giltigt körkort kan bli fängelse är om brottet anses vara grovt. Det ska då anses vara något utöver det vanliga. Det samma gäller om man under upprepade tillfällen kör körkortspliktigt fordon olovligen och detta är att se som en vana. Fängelseperioden för dessa allvarligare typer av brott för körning utan körkort är maximalt sex månader.

Det är inte bara personen som själv kör det körkortspliktiga fordonet som riskerar böter. Om en arbetsgivare exempelvis anställer en person och låter denna köra fordonet utan att denna har ett giltigt körkort och arbetsgivaren gjorde detta med flit eller av oaktsamhet döms arbetsgivaren för böter. Det samma gäller om någon exempelvis låter sitt barn eller någon annan som inte har körkort får köra sin bil.

Dessa bestämmelser angående böter för att köra ett körkortspliktigt fordon utan giltigt körkort gäller även för traktorer, mopeder klass II och snöskoter med mera.

Liknande artiklar

Bläddra bland juridiska artiklar